Подготовката за парламентарните избори на 26 март вече е в ход, а в неделя предстои да стане ясно дали партиите и коалициите в Русе ще успеят да се договорят за състава, имената и ръководството на Районната избирателна комисия /РИК/. Областният управител Стефко Бурджиев насрочи консултациите за 10 часа в зала 1, като в поканата няма повече подробности. 
Съгласно решението на Централната избирателна комисия от четвъртък в консултациите ще участват партиите и коалициите, които имаха депутати в 43  Народно събрание, а това са ГЕРБ, „БСП лява България“, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт“, „България без цензура“, Атака и АБВ. 
В 13-членната РИК, която включва председател, двама зам.-председатели и секретар, ГЕРБ ще има най-много представители - 4, като броят на представителите се определя по броя на мандатите за народни представители за съответния район. Русе е район с 8 депутати, което ни причислява към малките районни избирателни комисии. Според схемата на разпределение в тях БСП и ДСП ще вземат по 2 места, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт“, „България без цензура“, Атака и АБВ - по 1.  
Партиите и коалициите предлагат членове на РИК, включително и членове на ръководството, а ако не постигнат разбирателство за състава на комисията, назначаването ще стане от ЦИК, както се случва напоследък. РИК трябва да започне работа от 4 февруари и да осъществява правомощията си до 9 април.