Бюджетът за 2017 година е напълно стриктен и изряден, за да създаваме видимите резултати, които остават след нас за поколенията. Той ще даде възможност на Русе да продължи да се развива и утвърждава като лидер не само в региона, но и в страната, коментира кметът Пламен Стоилов във връзка с най-важния финансов документ, който предстои да бъде обсъден и приет от общинските съветници във вторник. Кметът подчерта, че общината следва принципа на екипна работа за структурирането на бюджет, съвместим с желанията и потребностите на гражданите, като тази година рамката на проектобюджета е 124 684 755 лева. 
С 4,5 млн. лева повече от държавния бюджет спрямо миналата година ще разполага общината през 2017 година. Така се гарантира по-голяма гъвкавост и повече целеви инвестиции в секторните политики, отбеляза главният финансист на общината Емилия Пенева. Тя подчерта, че общинска администрация приключва 2016 без просрочени задължения, като подчерта, че „Местни данъци и такси“ отчитат по-добър контрол и събираемост на приходите, както и преизпълнение от над 3,3 млн. лв. 
Акценти в бюджета през тази година са облагородяването на междублоковите пространства, модернизирането на уличното осветление, осигуряването на по-добри възможности за спорт, повече и все по-качествени събития в областта на културата, както и активно участие в Националната програма за саниране. Приоритетно ще се работи по важните инфраструктурни проекти и максималното привличане на европейски средства, а в шестата година от управлението на кмета Стоилов е началото на второто голямо инфраструктурно строителство в Русе. Към момента общината управлява европейски проекти за над 71 млн. лв., а през 2017 ще  започне изпълнението на проекти за още над 26 млн. лв., което на практика ще удвои бюджета.
През тази година общината ще започне и дългоочаквания ударен ремонт на 319 551 кв.м улични платна и 188 625 кв.м тротоари в кварталите на града, като затова ще бъде изтеглен кредит от 10 млн. лева.