Виктория ИВАНОВА
Представете си, че релаксирате на морския бряг до вълните, като същевременно повлиявате на редица заболявания, осигурявате си желязна имунна система, тонус, прочиствате кожата и намалявате стреса. На всичко това може да се насладите и в Русе, като същевременно рестартирате организма си с терапия със сол. Ако пък вашето дете страда от астма, бронхит, бронхопневмония, алергични заболявания на носа и гърлото, сенна хрема, ринит, атопичен дерматит, екзема, псориазис, акне, или пък има възпаление на сливиците, отит на средното ухо, синузит, настинка и грип, то вече има подходящ лечител - именно солта.
Това е 100% натурален и ефикасен метод за подобряване на здравето
чрез вдишване и излагане на тялото на сух солен аерозол, казва собственичката на първата и единствена солна стая в Русе Милена Василева. Стените и таванът на съоръжението са покрити с естествена каменна сол, а подът представлява солен пясъчник. С помощта на високотехнологичен уред - халогенератор, се създава терапевтичен микроклимат, идентичен с този на подземните солни мини. По време на процедурата в солната стая се разпращат фини частици, въздухът става като на морския бряг, а при вдишване това повлиява на респираторни, кожни заболявания, алергии, свързани с носа и гърлото, стрес, депресия, хронична умора. Специална фармацевтична сол абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и синусите, като в същото време изчиства дихателната система и кожата. Молекулите на солта се състоят от един положителен натриев йон и един отрицателен хлориден йон. Скалната сол има способността да абсорбира бактериите и мукуса от дробовете, а отрицателните йони помагат също при стрес, хронична умора, нервност и раздразнителност. В резултат на това халотерапията прави хората по-енергични и дори по-щастливи. Освен това, терапията със сол отпуска мускулите и подпомага заздравяването на белите дробове при хора, които са спрели тютюнопушенето.
Лековитостта на солта е известна на човечеството от векове като халотерапия
(терапия със сол) и се прилага още по времето на императрица Клеопатра. Халотерапията (от гръцката дума „halos“ - „сол“) е холистичен метод на лечение, провеждащо се в солна пещера или стая от сол, в които се създава уникален микроклимат. Лечебният ефект на солта се дължи главно на това, че тя има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие, както и че има естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се наутрализира положителният заряд в телата ни.
Халотерапията е изключително подходяща и препоръчителна за деца, като те се повлияват изключително добре, тъй като това е алтернативен метод, който мощно повишава имунитета на децата, а лигавицата на носа, гърлото и белите дробове от солта заздравява и става по-устойчива на инфекции, обяснява Василева. 
Солната терапия е начин за подобряване на здравето без лекарства, а отдихът в солна стая влияе върху укрепване на цялото тяло и дарява красота. Тя е напълно безопасна, изцяло освободена от медикаменти и без странични ефекти и потенциални рискове за здравето. Подходяща за деца над 6 месеца. Изследвания в Европа показват, че
85-95% от децата са имали осезаемо подобрение още след първите няколко сесии
което се наблюдава и в дългосрочен план. 
И докато децата получават своето терапевтично лечение или профилактика, те могат да слушат детски песни и приказки, както и да се забавляват с кофички и лопатки в естествения пясъчник от сол. Терапията за деца е с продължителност 20 минути, а за възрастни 40, като между двете терапии трябва да минат 48 часа. 
В първата и единствена солна стая в Русе на ул. „Райко Даскалов“ 2 за придружителите на деца до 10-годишна възраст влизането в помещението е безплатно. Освен това се предлагат и абонаментни карти за 5, 10, 15 и 20 посещения на преференциални цени, като броят им се определя в зависимост от възрастта и естеството на заболяването.
За повишаване на имунитета се препоръчват минимум 10 терапии, които да се правят през ден, като този курс се повтаря два или три пъти в година, а през останалото време солната стая се посещава профилактично - един или два пъти в седмицата, при нужда, ако започне хрема или се преболедува или пък искат по-бързо да оздравеят, посочва собственичката на солната стая. 
Температурата в солната стая е между 24 и 26 градуса, като се имитира микроклиматът на подземните солни мини. Влажността е около 50-60%, като въздухът се насища с тези солени частици и се усеща като на морето.
40 минути се равняват на 4 дена на морето като количество сол, което се приема от организма
казва Василева. 
Солната стая в Русе е с капацитет за две деца с двама възрастни или за двама възрастни. Посетителите се настаняват на удобни кресла с табуретки за краката, има музика и вестници. В солната стя се влиза с дрехи и калцуни. Единственото, което трябва да направят посетителите, е да се отпуснат и да дишат полезния солен въздух, допълва собственичката на съоръжението.
Престоят в солните стаи обаче не се препоръчва за хора със сърдечно-съдови заболявания, включително и високо кръвно налягане, за онкологични заболявания в ремисия, прекарана туберкулоза и в остра фаза на настинка, грип, когато има повишена температура, защото солта е мощен имуностимулант, засилва се имунният отговор на тялото и тази температура може да се повиши. В солната стая в Русе не се допускат бременни жени.  
Не е задължително да страдате от астма, бронхити, пневмонии, дерматит, псориазис или вирусни инфекции, за да опитате терапията. При тези заболявания ефектът е много силен, но и за напълно здрави хора тя носи много ползи, като действа подмладяващо на кожата, повдига тонуса и е идеална за детоксикация на тялотo.