До 12 деца ще се лекуват за един час в новата солна стая в детска градина „Пинокио“, която беше открита вчера официално от кмета Пенчо Милков. Оборудването за нея е финансирано от Общинската образователна програма, като една трета от стойността на инвестицията е самофинансиране. „Силно вярвам, че детска градина „Пинокио“ ще проправи пътя за още солни стаи, които ще се изградят на територията на образователните заведения в община Русе“, каза кметът.
От солната стая ще се възползват всичките 223 деца в градината. Бърз ефект може да се усети и след 20 минути, колкото е препоръчителният престой на едно дете в нея. Чрез вдишване на сух солен аерозол се спира развитието на бактерии и други микроорганизми, които са най-честите причинители на респираторни, кожни и нервни заболявания. Престоят на децата в солната стая ще бъде под формата на игра, по време на която те ще укрепват здравето си. Помислено е и за болните възпитаници на градината, които ще могат да идват следобед по график, като по този начин ще оздравеят по-бързо.
Честите боледувания на децата от 3 до 7 години са главната причина да обмислим изграждането на солна стая и тази голяма наша мечта, подкрепена от всички родители, вече е факт, каза директорката на детската градина Ценка Тодорова.