Носителят на 17 титли от Големия Шлем Роджър Федерер се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис. В първия полуфинал от надпреварата 35-годишният швейцарец успя да се наложи след истински трилър над своя сънародник Стан Вавринка със 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3 в мач продължил малко повече от 3 часа.

Двамата започнаха много равностойно, печелейки своите подавания. Първи до възможност за пробив достигна Федерер в четвъртия гейм. Маестрото набързо поведе с 0-40, но Вавринка стабилизира играта си и не позволи да бъде пробит. Още в следващия гейм Стан също получи възможност да пробие, но отново без успех.

Сетът отиваше логично към тайбрек, когато при резултат 6-5 и сервис Вавринка, Федерер реализира решителен пробив и спечели частта със 7-5.

Двамата швейцарци продължиха надлъгването помежду си и във втория сет. Роджър все пак успя да вземе аванс в шестия гейм, който задържа до края, за да поведе с 2-0 сета.

Изправен пред угрозата от елиминация Вавринка заигра още по-силно и бързо намали пасива си след категорично 6-1 в третия сет.

Четвъртата част започна с размяна на пробиви. Първо Федерер спечели подаването на съперника, но Стан върна моментално пробива за 1-1. Световният номер 4 успя да пробие още веднъж в деветия гейм, което се оказа и решаващо за изхода на сета, спечелен от Вавринка с 6-4, с което шампионът от 2014 изравни резултата.

Двамата започнаха вихрено заключителната пета част, но в крайна сметка огромният опит на Федерер му помогна да стигне до победата. Маестрото направи решаващ пробив в шестия гейм за 4-2 и до края с безкомпромисна игра си спечели с 6-3, с което си гарантира участие на шести финал в Мелбърн.

В спора за титлата швейцарецът ще се изправи срещу победителя от двубоя между първата ракета на България Григор Димитров и Рафаел Надал.