Днес беше последното заседание на 43-ото Народно събрание с председател Цецка Цачева.

След края на заседанието по традиция депутатите си направиха и обща снимка пред сградата на Народното събрание.

Последното заседание на парламента премина в политически декларации, които бяха прочетени от представители на различните парламентарни групи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация, посветена на приключването на работата на 43-ото НС и благодари на БСП лява България за приетите през това време законопроекти и с тяхна подкрепа. Когато започнахме 43 парламент имахме изключително важна задача - да изпълним препоръките на ЕК и да проведем промени в съдебната система, каза той и даде пример за постигнатото в тази сфера - избор на главен съдебен инспектор и др., каза той.

Цветанов се спря на факти, с които се постара да убеди колегите си и медиите, че благосъстоянието на българите се е подобрило- за пенсиите, за данъчния статус, за образованието.

Цветанов се обърна и към главните политически опоненти на ГЕРБ, към левите депутати с въпроси: когато говорите за социални мерки, които ще предприемете в един евентуален ваш мандат и предлагате да направите разходи от 1,5 млрд. за пенсии, общата ви социална политика да бъде в размер на 3 млрд. лева, за един управленски мандат това прави 12 млрд. лева. Извинявайте, но трябва да покажете и легитимните източници, за да може да се осъществи тази политика, напомни председателят на ПГ на ГЕРБ.

В 43-ото Народно събрание стигнахме до 7% подкрепа от българския народ - унизително ниска оценка за институцията.

Това пък заяви в заключителната декларация на БСП лява България нейният лидер Корнелия Нинова. „Управлението на Борисов отчита успех, реформи и видими резултати, но ние от БСП лява България го определя като провал- две загубени години, които върнаха България назад“, подчерта тя.

„Миналата седмица се случи нещо, което в една минута събира всичко и казва всичко за нашата работа и оценката от народа,за статуквото и неговото отрицание“, поясни тя. „Една реплика, произнесена от президента Радев: „Остава ви една седмица”, която получи възторжена подкрепа от множество българите. От другата страна - реакция на управляващото мнозинство, че са обидени и унизени. Това показва високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Затова сме на 7%“, отбеляза Нинова. „В 44-ото НС ще поставим в центъра на политиката непримирима съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа. Доходите ще бъдат втората централна политика на БСП. Българска индустрия, българско производство, българско земеделие и никакви обяснения, че това било протекционизъм и че противоречи на 155 директиви няма да ни спрат“, обеща тя.

Лидерът на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че добрият модел на поведение трябва да води към такава конструкция в парламента, която може да излъчи стабилно мнозинство на ценностна основа, за да има стабилно правителство. Беглият анализ от последните 2 г. показва, че разделението в обществото се задълбочава, езикът на омразата доминира, а моделът на противопоставяне се възприема като основен. И запита: ще продължава ли моделът на противопоставяне или въпреки различията ще се търси диалога, съгласието в името на развитието на страната. Този въпрос трябва да е основен пред партиите и всеки трябва да направи този избор, добави той. Нашите предупреждения за разединението и за езика на омразата като основна причина за сегашните събития са актуални и днес. Ние трябва да се освободим от това политическо наследство, да го обявим за вредно за страната- днес и в бъдеще, продължи Карадайъ.

Всички политически сили трябва да приемем, че има една граница, която не трябва да се прекрачва, продължи той. Отговорността пред народа изисква да се намерят начини, с усилията на всички да се създават условия за това. Нека не се възприема за клише прокламираната в Конституцията вярност към общочовешките ценности- свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, подчерта лидерът на ДПС.

От името на ПФ председателят на ПГ Валери Симеонов заяви, че работата на този парламент е изключително успешна. И изброи свършеното от тяхната група: била изпълнена най-важната задача – ограничаването на влиянието на политико-мафиотската структура на ДПС и другите етнически партии чрез изключването им от управлението. А вторичните положителни ефекти били борбата с корупцията, търговията с гласове и партийните назначения в администрацията. Успели са ,според него, да ограничат влиянието на Турция във вътрешнополитическия и религиозния живот на България, да променят ИК като ограничили близо 4 пъти броя на секциите в Турция. Никога повече ДПС няма да бъде балансьор в НС, подчерта Симеонов. Похвали борбата срещу нелегалната миграция, противодействието срещу незаконната миграция чрез изграждането на ограда, била почти завършена. за което благодаря на всички колеги, които гласуваха”, отчете Симеонов. Опазихме цената на тока, похвали се още Симеонов.

Накрая председателят на НС Цецка Цачева заяви в словото си, че „Ние сме най-достъпната, най-прозрачната институция”. Очаквах да чуя повече съгласие за това какво предстои занапред, продължи Цачева. Ние депутатите от 43-ото НС си отиваме, но парламентаризмът остава, констатира Цачева. Историята ще дава оценките си от утрешния ден за работата на този мандат на НС, коментира тя. За мен, ръководството и администрацията на НС е заслуга, че не работихме сред железни заграждания, полицейски коли и униформени служители, имахме добър диалог с гражданското общество, смята председателят на 43-ото НС. За мен беше чест да бъда първа сред равни сред вас. Благодаря, колеги, за онези, които ще намерят и добър спомен за 43-ото НС, заключи Цачева.

По-рано днес 43-ият парламент прие промени на второ четене в ГПК, с които се реши, че ще има запор на банкови сметки на длъжници, кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед за това. Предложението е на МС и с текста се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка на ЕС, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга. С новите правила се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.