Януарските студове не са нанесли поражения на овошките в Русенско, смята производителят Павел Спасов, който е и един от членовете на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. „Най-ниските температури бяха в Сливополско -18 градуса, а за костилковите плодове критичната граница е -19 градуса, така че оцеляхме на косъм. В някои котловини температурите може да са паднали и повече, там може да има частични поражения. Поголовни измръзвания като миналата година обаче засега няма“, каза Спасов. Прогнозите за времето не предвещават по-сериозни застудявания занапред, така че ако не се появи друг проблем, този сезон плодове ще има.
Отчетно-изборно събрание и специализирано изложение за фермери организира Съюзът на Дунавските овощари в събота, съобщи Спасов. И двете ще се проведат в „Булстрад Арена“. Изложението ще събере фирми и банки, предлагащи специфични продукти за овощарството - малогабаритна техника, инструменти, банки със специфични продукти за агробизнеса, търговски вериги. След 13 часа форумът ще бъде открит и за граждани.
Преди това Съюзът на Дунавските овощари ще избере ръководство за следващите две години. Сдружението бе създадено през февруари 2015 г. с цел развитие на конкурентоспособно производство на плодове в България, което да достигне нивото на водещите страни в света, основно чрез обучение и внедряване на иновации в производството и пласмента. Към днешна дата в него членуват около 250 производители от територията на областите Русе, Силистра, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас, които обработват около 18 000 дка насаждения.