Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд ще подаде оставка.

Според американските медии Нюланд не е била в списъка на новия президент на САЩ за отстраняване, но тя все пак е решила да напусне поста си. Това съобщи в. "Интернешънъл бизнес таймс". Според изданието още двама "политически оцелели" са решили да се оттеглят. Става дума за заместник-директора на националното разузнаване Стефани О'Съливан и заместник-държавния секретар Катрин Новели. Двете служителки на държавния департамент били казали на колегите си, че ще се оттеглят. За О'Съливан вървят и слухове, че тя има намерение да остане в разузнаването до своето пенсиониране.

Виктория Нюланд бе помощник-държавният секретар на САЩ по времето на трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. За последно в България тя бе в началото на миналата година. Тогава тя има срещи с президента Росен Плевнелиев и с представители на кабинета,  с които обсъдиха "енергийната сигурност и диверсификацията, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството". Преди две години тя придружаваше държавния секретар Джон Кери по време на визитата му в София..

Виктория Нюланд стана обект на остри коментари през 2014 г. Тогава в интернет изтече разговор между посланика на САЩ в Киев Джефри Паят и самата Нюланд, в който двамата надълго обсъждат как Виталий Кличко не трябва да бъде част от следващото правителство в Украйна. Записът разкри неин обиден коментар по адрес на ЕС във връзка с украинската криза: 

"Майната му на ЕС" (F*ck the EU), казва Нюланд на събеседника си.

На 9-ти декември миналата година външният министър в оставка Даниел Митов съобщи, че е имал среща в САЩ с Виктория Нюланд, на която е изказал притеснение, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос.

Митов посочи, че на „2 декември, петък, 09.30 часа” се състояла срещата между него и помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в САЩ. „На срещата присъстваха и българският посланик Тихомир Стойчев, както и първият секретар на посолството. От срещата има паметни бележки и изпратени грами. Такива срещи няма как да останат тайни, ако се проведат или не се проведат това да не се знае”, обясни външният министър.

Запитан дали е изказвал резерви пред Виктория Нюланд от изхода от президентските избори в България и курса на страната, Митов посочи, че изходът от президентските избори в България е ясен и такава е волята на българския народ. „Резерви няма защо да изказвам. Единственото, което е коментирано е именно какво следва оттук нататък, в каква ситуация се намира България, какви са опциите, служебни правителства, избори, когато евентуално бихме могли да ги очакваме и притеснението, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите относно основни параметри на българската външна политика, особено по отношение на санкциите срещу Русия и по отношение на анексията на Крим, които до момента са били последователни и ясни позиции, съобразени с международното право”, обясни тогава Даниел Митов.

Нюланд бе посредник при разрешаването на политическата криза в съседна Република Македония.