Гастроентеролози от Франция и Люксембург предупредиха, че хранителният оцветител Е171 (титанов диоксид), който се съдържа в много пасти за зъби и дъвки, може да предизвика рак, съобщи в. "Индипендънт".

В лабораторните изследвания титановият диоксид е предизвикал предракови образувания на 40 процента от използваните плъхове, получили го с питейната си вода. Химикалът също ускорил растежа на съществуващи вече образувания, които не са злокачествени, но могат да се развият в по-опасни.

Известно е, че вдишавнето на титанов диоксид, който се съдържа също в боите, може да предизвика рак. Сега за първи път се установява подобна връзка и при поглъщане на продукта.

Оцветителят Е171 се абсорбира от червата и така преминава в кръвта и достига до други органи. Предраковите образувания са открити в тънките или дебелите черва на лабораторните животни, изложени на химикала. Той също отслабил и имунната им система.

Още не е установено дали оцветителят има същия ефект и при хората. Учените подчертават, че резултатите им не могат да бъдат автоматично прехвърлени за хора.

Въпреки това френското правителство нареди незабавно проучване на безопасността на Е171.