Партиите в Русе усилено стягат редиците за идващите избори, пресяват имена за бъдещите листи и се очаква през първите десетина дни на февруари да станат ясни и конкретните имена на кандидатите за депутати. В момента трескаво текат общинските и областни събрания, на които се обсъждат предложенията.
На всички досегашни избори целта ни е максимумът,  така ще бъде и на тези избори. Политическата конюнктура в страната и региона е различна, но нашата задача е да представим на русенските избиратели приоритетни секторни политики, по които се работи. Това са качеството на живот, благосъстоянието и стандарта на хората, здравеопазването, реформата в правосъдието и в образованието и противодействието на битовата престъпност, каза областният координатор и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев.  
Нашите опоненти се занимават само с лъжи, явно това е последният им начин за спасение. Няма да останем мълчаливи и ще реагираме всеки ден на всяка лъжа. Ще влезем по-различно в новата кампания, ще направим нужните корекции, за да покажем потенциала на партията категоричен бе Нунев. Той посочи, че до 5 февруари трябва да приключат кандидатдепутатските номинации по общини, а след това протоколите от събранията да бъдат изпратени в София. 
БСП е в пълна мобилизация, но още не е започнало издигането на кандидатури, тъй като повечето общински конференции са насрочени за събота и неделя. В листата ще има хора, които досега не са се кандидатирали за народни представители, както и познати имена. Ще има млади хора, за да има приемственост, но нито ние, нито опонентите ще заложат изцяло на млади хора, каза областният лидер на БСП Божидар Йотов. Целта на русенската червена структура е да вкара трима депутати, колкото имаха на по-предните избори през 2013 година. 
До началото на февруари се очаква да приключат номинациите за кандидати за депутати на ДПС, а на 5 февруари ще се проведе и областният съвет, като тогава ще станат ясни конкретните имена, но не и подредбата на листата. 
Ще имаме една балансирана листа, със стари и нови имена, както и с млади хора. В програмата ни е заложено да запазим извоюваната позиция, да запазим мандата, който имаме, и да надграждаме. Даваме си сметка, че конюнктурата е по-различна, има и нови субекти, но не искаме да изпреварваме събитията, коментира областният лидер на ДПС Дауд Ибрям. 
Междувременно от добре осведомени източници „Утро“ научи, че общинската организация на ДПС в Русе вече е провела събрание, като има предложени и конкретни имена, а това са знаковите на партията на местно ниво - Ферихан Ахмедова и Дауд Ибрям.
Ние винаги се готвим добре за избори, но за предстоящите всичко много зависи от това в каква конфигурация ще се явяваме, а национално събрание по този въпрос все още не е проведено. Тепърва предстои да има яснота по темата, каза лидерът на общинската организация на ДСБ д-р Теодора Константинова. 
Лидерът на СДС и зам.-областен управител Станимир Станчев също посочи, че русенската структура на партията усилено се готви за изборите, като снощи се проведе общинското събрание в Русе. Номинациите вървят и по останалите общини, като за началото на февруари е насрочено и областното събрание. Нека да видим каква ще е коалицията, тъй като в момента се водят преговори да е по-широка и според формата ще се определи и целта, коментира Станчев, като допълни, че всяка партия се бори да влезе в парламента и в управлението да има представител от областта. 
Снощи областният съвет на АБВ проведе събрание, на което бяха предложени имената на депутатите, а целта на структурата в Русе е спечелването на поне два мандата. Предложенията с кандидатите са изпратени в София за утвърждаване и подреждане на листата, като в нея ще има и познати, и нови имена, посочи областният лидер на АБВ Венцислав Великов. 
И докато при повечето партии организацията тече с пълна сила, то депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов каза, че при тях не е имало никаква организация, тъй като в момента тече нормален партиен живот. След като бъде насрочена дата за изборите, ще започнем и организацията. Тепърва сме в много ранна фаза, като в събота имаме заседание на организационния съвет на ВМРО, каза още Веселинов, и допълни, че целта им е два мандата в парламента.