Сега можем да кажем спокойно, че нашето море е поне толкова чисто колкото гръцките плажове. Ако е било лесно, да са го направили много преди нас, но то не е.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисовв Айтос, където беше подписан договор за изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Стойността на инвестицията е близо 19 млн. лв. „Всички следят чистотата на Черно море. Мисля, че направихме всичко необходимо този проблем, висящ върху нашия туризъм, да бъде изчистен“, заяви Борисов.

„Нашата работа е това – докато другите правят пленуми или почиват, ние да дадем на хората това, което са мечтали да имат“, уточни той, правейки връзка с провеждания днес от БСП Национален съвет.

Премиерът в оставка отбеляза също така, че в Айтос има и шест санирани блока. Той се обърна към природозащитниците да бъдат спокойни, че прилепите, които са обитавали процепите на тези блокове, ще бъдат обгрижени. „Възложил съм на кмета, на екоспециалистите така да санираме, че да могат и прилепите, и бързолетите да бъдат еднакво щастливи с хората, които живеят в жилища, които са такива, каквито са пещерите“, обясни Борисов. Той допълни, че прилепите са в червената книга, а хората в Айтос не са. „Да направим така, че да създадем на жителите на Айтос такива условия, каквито да имат и прилепите. Това е една задача, която нашият кмет има да изпълни в абсолютен синхрон с природозащитниците“, заяви Борисов.

„Проверете цифрите, защото когато те говорят, много по-лесно се коментира кое е истина и кое е лъжа“, призова министър-председателят в оставка медиите във връзка с изграждането на магистралите и добави: „Понеже госпожа Лъжа не спира да лъже и казва, че щяла да строи, но няма да краде. Партия, в която в самата й изпълнителна комисия или бюро, или политбюро- не знам как се нарича, има няколко строителни компании“, подчерта той. Според Борисов трябва да се видят цените на километър магистрала в България и в Румъния. „Твърдя, че в България е в пъти по-евтино“, отбеляза премиерът в оставка. Той призова също така да се сравни колко струва метрото на километър в София, в Будапеща и във Варшава, за да види за какво става въпрос.

„Всичко приемам – политики, каквото и да е. Сега ще отида на санираните блокове. Винаги питам хората – тука какви фирми строят, защото те са стотици и са най-малките. И си ги избират кметовете. Освен това са под непрекъснат надзор на живеещите в блоковете. Това е най-контролираното строителство“, коментира Борисов.

Премиерът в оставка отчете и битката със снежната покривка. „Едва снощи успяхме да допробием всички населени места. Да, тежко беше, но това е прекрасно за природата. Тези, които пътуват на тука от София ще видят хиляди хектари земя. Природата си знае работата“, каза той и добави, че земята е била с големи пукнатини от сушата.