Рафаел Надал се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, след като победи 19-годишния Александър Зверев в изключителен двубой от 3-ия кръг на надпреварата.

Младият германец демонстрира невероятен тенис в големи периоди от двубоя, но класата на Надал все пак му помогна да стигне до крайното 4-6, 6-3, 6-7(5), 6-3, 6-2, след повече от 4 часа битка на Род Лейвър Арина. Зверев успя да постигне единствения пробив в първия сет, за да поведе в резултата, но шампионът от 2009 година отговори подобаващо и взе втората част с 6-3. В третия сет двамата така и не успяха да се пробият, а в тайбрека младокът игра на невероятно ниво и надделя със 7-5. Опрян до стената, бившият номер 1 в света вдигна оборотите и показа характер, за да вземе 4-та част и да вкара двубоя в решаващ сет. В него Зверев не издържа и физически, докато 30-годишният Надал запази пределната си мотивация, за да стигне до два пробива и да затвори мача след 4 часа и 5 минути игра. В следващия кръг испанецът ще се изправи срещу Гаел Монфис или Филип Колшрайбер.

За осминафиналите се класира още един испанец – 13-ят поставен Роберто Баутиста Агут, който победи сънародника си Давид Ферер със 7-5, 6-7(6), 7-6(3), 6-4. За място на ¼-финалите шампионът от София ще спори с Милош Раонич или Жил Симон.