Мексиканският наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман не се призна за виновен в САЩ по обвиненията, че е ръководил най-голямата операция по наркотрафик в света. Шефът на картела „Синалоа“ беше екстрадиран във вторник от Мексико. Американски прокурори искат заповед, която да разреши изземването на активи на наркобарона, оценявани на 14 млрд. долара.

През 2015 г. Гусман успя да избяга от затвор през тунел. След като отново беше заловен в началото на 2016 г. той започна да се бори срещу възможността да бъде екстрадиран в Щатите. Американските власти се опитват да заловят „Ел Чапо“ от 20 г. Срещу него са повдигнати 17 обвинения, сред които наркотрафик, използване на незаконно притежавани оръжия, пране на пари и контрабанда на пари през границата. При първото му появяване в съд в Ню Йорк прокурорите огласиха намерението си да поискат разрешение да конфискуването на активи на наркобарона в размер на 14 млрд. долара – тази сума показва размерите на наркоимперията на „Ел Чапо“.

Наркобаронът неколкократно се е измъквал от правосъдието. Първото му бягство от затвор е извършено през 2001 г. Тогава той се измъкна на свобода, скрит в кош за пране. 13 години по-късно Гусман беше заловен отново. Но през 2015 г. той се измъкна от килията си през луксозен тунел, въпреки че беше подложен на видеонаблюдение. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието първоначално отказваше да екстрадира наркобарона в САЩ, настоявайки Гусман да бъде изправен пред правосъдието в родината си. Но след като „Ел Чапо“ отново беше заловен през януари 2016 г. Пеня Нието промени позицията си и нареди ускоряване на процеса по екстрадирането му.

Наркобаронът беше екстрадиран в четвъртък като операцията е била пазена в пълна тайна.