Още откакто чух за първи път за „Междузвездни войни“ и концепцията за Силата, тоест универсалната енергия, която е в нас и около нас, и води всичко във Вселената, някак си веднага ми падна на сърце и за мен това беше нещо толкова естествено, че абсолютно никога не съм го подлагал на съмнение. Тогава бях на седем години и с наивното си детско съзнание вярвах, че един ден ще открия тъй наречената Сила. Години по-късно, задълбочавайки изучаването на това как работи съзнанието ни с принципите на закона за привличането, открих практиката на медитацията и след няколко години активна и системна медитация всеки ден почувствах копнежа да уча практика рейки. Това разказва 26-годишният сертифициран рейки майстор Мартин Петков, който е
роден и израснал в Русе, а от 8 години живее в Лондон
Младежът практикува рейки ежедневно, като за него това е енергийна практика, която всеки човек може да научи. От една страна, действаме като проводници на тази универсална енергия, а от друга - спомагаме тялото и съзнанието на друг човек по-адекватно да хармонизира собствения поток на енергия, което като краен резултат води до подобряване на здравословното, емоционалното и духовното състояние, обяснява Мартин.
Той изкарва рейки курс преди година и 3 месеца, а в извънработно време и през уикендите приема хора и провежда рейки консултации както в дома си, така и дистанционно, като тепърва изгражда онлайн присъствие. Надеждата му е лека-полека да има по-голямо търсене и ползи от подобни практики.
„Това беше курс, който просто ми даде подплатата, имах уменията и започнах да практикувам. Исках да задълбоча познанията си и потърсих къде мога да направя това, като намерих Рейки академия Лондон. Там обучават на много високо ниво, получаваш професионална сертификация, така че
британски болници и учреждения за здравеопазване да те приемат като експерт
В академията ти помагат да изградиш не само уменията да практикуваш, но и маниерите да работиш с клиенти в клинична среда и да можеш да артикулираш ползите и механизма, по който работи тази система на по-задълбочено и научно ниво. Забелязах, че това е нещото, в което най-искрено вярвам, носи резултати на хората и ми пасва на темперамента. Не казвам, че рейки е панацея, но това е практика, която съм пробвал, която е достатъчно проучена и в която аз лично вярвам. За мен това е много приятно, харесва ми да бъда в медитативно състояние, полезно е и за мен, и за другия човек“, обяснява младият русенец. Освен че е член на Рейки академия Лондон, той може да се похвали и с членство в групата за дистанционно лечение и рейки лечебна асоциация.
Всъщност основната работа на Мартин в Лондон е в коренно различна посока от рейки практиката.
Той е мениджър комуникации в най-голямата международна банка HSBC
където започва работа веднага след дипломирането си през 2013 година. В британската столица пък го отвежда обучението му след завършване на средното образование в Русе. Младежът е учил в Математическата гимназия до 7 клас, но преценява, че математиката не е точното му поприще, и се насочва към езиците, като продължава обучението си в Английската гимназия. След това решава да следва в чужбина, а след дълги проучвания и сравнявания избира университета в Бат, като се насочва към специалността „Бизнес и администрация“.
„Що се отнася до Европа, репутацията на образованието във Великобритания е най-добра. Нямах идея с какво искам да се занимавам и избрах специалност, която е достатъчно широка, за да ми позволи да потегля в различни пътища. Беше много добро решение и изобщо не съжалявам за избора си, защото е страшна школа за живота и това, което учиш в едно бизнес училище, може да бъде приложено във всяка една сфера.
Но по-важното е не това, което научаваш, а човека, който ставаш, справяйки се с трудности
научавайки се да работиш с хора от различни нации, адаптирайки своя стил към тях“, казва Мартин.
По време на обучението, в което три години са учебни, а два семестъра са стажове в компании, постепенно вниманието на младия русенец се насочва към финансовия сектор и банкирането. Именно в тази сфера Мартин изкарва двата си стажа, а след дипломирането си по програма за завършили веднага започва работа в HSBC в отдел „Технологии“. 
Там практиката на ротации му дава много добра представа къде точно е силата му. Така открива, че най му допада работата в отдел „Комуникации“. И след приключването на програмата заема постоянна позиция в отдела като мениджър комуникации, където е и досега. „Преди това бях мениджър проекти, но това не ме удовлетворяваше. Този период на търсене ме накара да се замисля по-дълбоко възможно ли е в дългосрочен план човек да намери изява и дълбоко удовлетворение от работа в корпоративния свят. Едно такова търсене не винаги е комфортно, защото си задаваш доста сериозни въпроси:
тук съм само заради комфорта и приличната заплата или защото действително ми е приятно и виждам принос
Това ме подтикна да погледна кои са всъщност нещата, които със страст бих искал да правя, които ме зареждат и които бих правил, дори ако трябва да плащам, за да ги правя. И така мислите ми потекоха в посока на неща, които помагат на другите хора“, споделя младежът.
Още от дете Мартин прекарва изключително голяма част от свободното си време в това да се научи да разбира как работи съзнанието и как може да се ползва за постигане на набелязани цели. Като впоследствие мислите му се насочват и към конкретни цели - как съзнанието може да се ползва за здраве, за трансформиране на тялото, за усъвършенстване на качества като умения да се презентираме, да общуваме с други, да се мотивираме, да управляваме времето си, за да бъдем продуктивни и по-пълноценни личности.
„Естествено, това е дълъг период, но с времето осъзнах, че нещата, по които съм запален и действително бих правил със страст, са в сферата на консултиране на други хора, коучинг, терапия и започнах да гледам в тази посока как да доусъвършенствам уменията си. Нещата не стават тутакси - хрумва ти нещо и го правиш. Изкарах няколко различни курса онлайн, за да видя кое най-много ми пасва. Някои от тях бяха за коучинг, други за това  как да помагаме на хората да бъдат по-щастливи в живота, как да помогнем на хората да идентифицират силите си и да превърнат това в цел“, обяснява младият русенец.
Друга негова страст е здравословното хранене, трениране и проучвания в тази насока.
Повече от 10 години без прекъсване Мартин системно ходи на фитнес
и чете как функционира тялото на анатомично и физиологично ниво. Освен това е изкарал курс за личен инструктор, който в Англия е на две нива с поредица от практически и теоретични изпити. В свободното си време рейки учителят акцентира на грижата за себе си. „На много хора това може да им прозвучи егоистично, но всъщност не е. Единственият начин да се погрижим за околните, ближните и обичните е, ако ние самите сме солидно стъпили на платформа на цялостно здраве на физическо и емоционално ниво. Ако аз съм развалина, какво мога да дам на другите“, пита риторично младежът.
Грижата му основно се състои в това да ходи на фитнес поне 5 пъти в седмицата. Всеки ден практикува между 20 и 40 минути рейки върху себе си и медитира поне две сесии по 40 минути сутрин и вечер. Освен това периодично се среща с различни групи в Лондон, свързани с медитативна практика и учения в сферата на будизма и дзен. Обича да излиза с приятели, но е категоричен, че не изпитва интерес към ходене по нощни заведения и консумация на алкохол.
Наред с физическите упражнения във фитнеса, медитацията и рейки практиката, Мартин набляга изключително много на здравословното хранене, като повече от година практикува веганство и суровоядство.
Той е суров веган и не яде нищо друго освен сурови зеленчуци и плодове
„От около 5 месеца адаптирах нова интервенция, която включва циклично ежедневно гладуване плюс ограничаване на калории - тоест, храня се в двучасов диапазон всеки ден, а останалите 22 часа изкарвам само на вода. Храната, която консумирам, е 2/3 от това, което ми е нужно, защото ограничаването на калории е интервенция, която е единственият доказан метод, който е нехормонален, не е свързан с приемането на някаква химия и който удължава средната продължителност на живот. Тези практики, освен че водят към удължаване на живота, подобряват и здравето съвсем конкретно тук и сега. Начинът, по който действа организмът, става по-оптимизиран, всички процеси са по-добри и се задействат процеси на самоизяждане. Звучи страшно, но когато  тялото е в калориен недостиг, започва да разгражда вътрешни тъкани, за да ги регенерира. Първите тъкани са тези, които не са много добри и не са ползотворни, т.е. ракови клетки“, обяснява Мартин.
На този етап плановете му са да се развива в Лондон, като
два пъти в годината се прибира в родния си град, където с нетърпение го очакват родителите му
с които има доста хармонични взаимоотношения и които винаги безусловно са го подкрепяли. Майка му Диана, която е коафьор и имиджмейкър, и баща му Стефан са мениджъри на салони „Коса и стил“, като Мартин казва, че това е техният начин да правят русенци щастливи и красиви. Стефан се занимава и с обществена дейност в сферата на изкуствата и занаятите - председател е на Русенска занаятчийска камара и съосновател на Дунавски център за изкуства и занаяти.
Мартин има надежда, че и тук нещата могат да потръгнат добре, но засега се е фокусирал върху работата и заниманията си в Лондон, като се опитва да ги надгражда. При посещенията си в Русе и в България също предлага рейки сесии за хора, които имат нужда, като споделя, че има силен интерес.