3648 лева обезщетение за унищожена нива с рапица ще получи земеделски производител от Червен от кооперция „Надежда“ в село Кацелово. Ощетеният Лазар Лазаров потърси правата си от Русенския районен съд, след като нивата му е била третирана с тотален хербицид. Решението може да бъде обжалвано пред Русенския окръжен съд.
18 400 декара, засяти със зимна маслодайна рапица, са били тотално съсипани след пръскане със самолет на 5 октомври 2015 година. След извършена на място проверка и взети проби, била установена причината за погиването на растенията. Хербицидът се бил поел от зелените части на растенията, които току що са били поникнали, стигнал до корените и ги унищожил.  
Поръчката за авиотехническа обработка е била възложена от кооперацията в Кацелово и е трябвало да бъде третиран срещу плевели техен дълбоко изоран блок. Ден преди това е бил направен оглед и била забелязана нивата с рапица. Била е съседна, до тази на кооперацията. 
От авиационната фирма, извърщила пръскането, заявили пред съда, че самолетът не е летял над засятата площ с рапица. Според пилота обаче, било възможно внезапен порив на вятъра да е отнесъл част от смъртоносния хербицид и към съседната нива. По думите му, след полета и няколко дни след това, резултатът от обработката на кооперативния блок бил очевиден, но рапичната нива била свежа. 
Сигнал за нанесените поржения е бил подаден от засегнатия земеделския стопанин в Областната дирекция „Безопасност на храните“ в Русе. Експертите взели проби за анализ. Резултатите категорично показват, че причина за унищожената нива с рапица е пръскането с препарат за растителна защита. Установено било също, че кооперацията в Кацелово не е имала разрешително за пръскане за въпросния ден, както се изисква по закон. За това нарушение е бил издаден акт.