В три основни направления са приетите от Народното събрание промени в Закона за пътищата, коментира на брифинг във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Тя напомни, че причина за предложението за въвеждането на т. нар. компенсаторна такса са установените нарушения от страна на гастарбайтерите през лятото – шофиране без закупен винетен стикер, със закупен, но незалепен стикер, или с месечна винетка за предишен месец, която е предавана от едно на друго превозно средство.

Предложената от нас компенсаторна такса, която беше приета от Народното събрание, е под формата на глоба за превозно средство, което, при установяване на нарушение, незабавно ще бъде спряно от движение и няма да може да продължи, докато не заплати въпросната такса. Тя ще важи 24 часа. Целта е да не може такива водачи да напуснат територията на страната, без да останат ненаказани, тъй като досега не са могли да бъдат събрани предвидените по закон в такава ситуация глоби, посочи Павлова. Тя подчерта, че ако таксата не бъде платена, превозното средство няма да може да продължи. Ако водачът иска да остане на територията на страната повече от тези 24 часа, за които глобата ще важи, то тогава ще трябва да бъде закупен необходимият стикер за съответен период от време. Тази промяна беше много важна от гледна точка на събираемост на глобите, осигуряване на по-строг контрол и налагане на санкции, както е в останалите държави, допълни регионалният министър в оставка и благодари на народните представители, тъй като решението е важно предвид предстоящия летен сезон.

Другите промени касаят въвеждането на нов вид – тримесечен винетен стикер. Той влиза в сила от 01.01.2018 г., тъй като стикерите за настоящата година, която вече започна, са отпечатани, а те са със статут на ценна книга, обясни Павлова. Тя посочи, че те имат специална годишна визуализация и няма как да бъдат изработени и да влязат в сила от тази година. Целта на тази промяна беше да улесним тези, които пътуват основно през летния сезон. Дали това би довело до намаляване на някои от приходите в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще покаже времето, коментира министърът.

С третата промяна винетните стикери ще важат от дата до дата. Такова желание заявихме и ние, като целта беше това да стане с въвеждането на смесената система за заплащане на такси за ползване на републиканските пътища, с която се предвижда винетките да бъдат електронни. За това се надяваме, процедурата за въвеждане на тол-системата у нас да продължи, въпреки обжалванията, и тя да се въведе възможно най-скоро, тъй като ще се улесни контролът, заяви Павлова. Тя подчерта, че той ще бъде по-сложен, ако останат действащи едновременно годишни хартиени винетки, които важат от дата до дата, и тримесечни стикери. Ще настояваме и служебното правителство, и следващите правителства да довършат процедурата и максимално бързо да се внедри новият смесен по-справедлив модел, който предвижда автомобилите до 3,5 тона да заплащат винетка, а тежкотоварните коли над 3,5 тона да заплащат такса за изминато разстояние, категорична бе тя.