От некачествен ремонт, влага, некадърно монтирани дограми и первази се оплакаха няколко живеещи в санирания по националната програма блок „Неофит Рилски“ в кв.“Възраждане“. 
Убедихме се, че това саниране е бедствие, полза от него няма или поне за нас няма, за изпълнителите е друго. А нас сега ни чака ремонт, който ще си платим от джобовете, коментираха Радка Иванова и Бончо Иванов, които имат съседни апартаменти на четвъртия етаж във вход А на жилищната кооперация. 
Бончо най-вече е възмутен от новата инсталация за звънците, която живеещите сами са сменили преди година и половина, но по проект фирмата изпълнител е била длъжна да подмени. „Демонтираха старите звънци на 220 волта, а кабелите прекараха по коридорите и сега сме опасани като военен обект. Стана по-лошо“, каза мъжът. 
Радка Иванова пък се оплака от мухъл, който се появил месец след ремонта в кухнята й, изнесена на иззидания балкон на апартамента. „Цялата ми кухня е в чернилка. Буквално преди дни открих причината - демонтирана е тръбата на ширма, а отворът е затворен и целият кухненски шкаф е пълен с влага. Това е пълно разочарование, безконтролна работа!“, обясни жената, като допълни, че се е свързала с фирмата изпълнител и предстои да извършат оглед на пораженията. 
Други живеещи във входа обаче нямат никакви забележки към извършените строителни дейности. Винаги ще има и недоволни, коментира млад мъж, след като разбра защо търсим мнението му.
Всички извършени дейности са съгласно проекта, а всички появили се дефекти и забележки ще бъдат отстранени, каза за „Утро“ изпълнителният директор на старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ Георги Иванов, като допълни, че има хора, на които не им харесва даже мелодията на звънците. Той подчерта, че всички техни кабели са в канали, а тези, които се виждат, са за телевизия и интернет. 
Що се отнася до демонтираната тръба на ширма, Иванов се ангажира да бъде извършена проверка. Той обясни, че за този тип строителство не винаги може да се осигури достъп до жилищата и не всичко може да се оправи отвътре. Шефът на старозагорската фирма, която бе ангажирана с обновяването на 8-етажния блок, уточни също, че измазването и боядисването около изкъртеното вътре в апартаментите не е включено в пакета дейности и е ангажимент на собствениците. 
Блок „Неофит Рилски“ е четвъртата обновена сграда по Националната програма за енергийна ефективност. По него бяха подменени дограмите на апартаментите и на стълбищата, поставена бе външна топлинна изолация на стените, а покривът бе ремонтиран. Стойността на строителните дейности е малко над 1 млн. лева.