Надзорният съвет на НЗОК прие предложено от управителя на НЗОК решение, с което от диспансерно наблюдение в извънболничната медицинска помощ отпадат Юношески [ювенилен] артрит и Анкилозиращ спондилит при лица на възраст под 18 години, както и Псориатични и ентеропатични артропатии, Серопозитивен ревматоиден артрит и Юношески [ювенилен] артрит при лица над 18 - годишна възраст.

Това стана възможно с промяна в Наредбата, която касае основния пакет от дейности, като в нея е включена нова Амбулаторна процедура (АПр) №42 – „Амбулаторно наблюдение/ диспансеризация на пациенти с тежкопротичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии“, съобщават от НЗОК. В тази процедура, която е разработена съвместно с националните консултанти по съответните заболявания и председателя на научното дружество, са разписани ясно условията и редът за договаряне, както и начинът на изпълнение. Включени са съответните диагнози, които покриват няколко заболявания – пациенти с ювенилен артрит, с ревматологичен артрит, с псориатрични и ентеропатични артропатии, както и пациенти с анкилозиращ спонделит. Представени са и съответните индикации за изпълнение на процедурата. Включени са и някои изисквания за оценка на състоянието на съответните пациенти с тези заболявания.

Всички лечебни заведения, които отговарят на общите и специални изисквания за сключване на договор за Амбулаторна процедура № 42 „Амбулаторно наблюдение/ диспансеризация на пациенти с тежкопротичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии“ и желаят да работят по тази АПр с НЗОК (респ. с районните здравноосигурителни каси) могат да отчитат пациенти от 01.01.2017 г., като извършената дейност ще им бъде заплатена.

НЗОК заплаща лечение с биологични лекарствени продукти по реда на чл. 78, т.2 от ЗЗО на пациенти с ревматологични заболявания, провеждащи диспансерно наблюдение.