Затоплянето на времето от показалото се в последните три дни в Русе слънце доведе до намаляване на ледохода. Вчера ледените късове по нашето крайбрежие бяха 40%, а в Ново село, Видинско, водата бе чиста. В Лом имаше само крайбрежен лед, в Оряхово ледоходът бе само 10%, а в Силистра - 70 на сто.
Леденият запор в румънското пристанище Черна вода доведе до вдигане нивото на реката и в Силистра само за три дни то се покачи с 2.50 метра, обясни изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Вчера там водният стоеж бе 316 см, но това няма до доведе до вдигане на нивото край Русе. Напротив, котата при нас утре пада на 16 деления и при това положение забраната за корабоплаването остава в сила.
От днес температурите трайно падат пак под нулата, но това едва ли ще доведе до драстично увеличение на ледохода, защото градусите на реката ще бъдат около нулата, прогнозира кап.Цонев. По думите му, докато водата в Дунав изстине до степен замръзване, отново ще има затопляне на въздуха и до края на месеца не се очаква реката да се скове от лед.