Петър ГЕЦОВ
Въпреки че за криза вече почти не се говори, а статистиката отчита увеличение както на броя на работещите, така и на заплатите в Русенско, не всичко по отношение на бизнеса в областта изглежда наред. Както „Утро“ скоро писа, през 2016 г. фирмите от региона, намиращи се в процедури по несъстоятелност и ликвидация, макар и не драстично, се увеличава. Същото показва и наблюдението на фирмите със затруднения, които фалират и се разпродават, дори преди да започнат съдебните процедури. 
Справка за обявените за продан от съдия-изпълнители бизнес имоти в Русенско показва, че броят им нараства спрямо година по-рано. 2014 г. започна с назначени продажби за 124 търговски имота, от които най-много бяха магазините. През януари 2015 г. обявените търгове за фирмени активи бяха 80, като броят им е намалял с повече от една трета. В началото на миналата година числото им падна с още една четвърт до 61. Този януари обаче започва с точно 70 обяви за търговски имоти.
Най-съществено в списъка се увеличават производствените имоти и магазините (по 11). Продават се по 9 земеделски и търговски имота, 13 парцела и др. Не липсват и цели фабрики - такива има 3 броя. 
Най-високата цена е назначена за фабриката на „Зита Русе“. За имота се искат близо 3,15 млн. лева. Имотът се предлага вече повече от година и спрямо миналогодишния януари цената е намалена с 800 хил. лева. 
Въпреки значителното намаление на разпродажбите и като число, и като стойност, огромен брой активи на фалирали фирми продължават да стоят неизползваеми. Това е на практика пропилян ресурс, който се амортизира и губи стойност, вместо да носи доход. Кандидати да закупят продаващите се бизнес активи и да ги впрегнат в работа понякога липсват дори в случаи, когато цената им е намалявана няколко пъти.
Най-големите разпродажби на фалирали фирми обаче не се извършват от съдия-изпълнители, а от синдици, назначени от съда. Двата най-големи имота за продан тук са Локомотивен вагонен завод и „Дунавска коприна“.