Често на жените се приписват лоши щофьорски умения, особено при паркиране. В действителност обаче, отдавна е доказано, че те са по-безопасни шофьори от мъжете, пише „Дейли Мейл“.

Колкото и да са отговорни зад волана, последни изследвания показват, че нивото на способност за шофиране при жените се определя от техните хормони.

Докато мъжкото поведение се ръководи от солидни нива на „тестостерон“, които отговарят за тяхната склонност да карат по-бързо и да поемат повече рискове, дамите за засегнати от хормони, които варират през месеца.

Женските – „естроген“ и „прогестерон“ – не управляват само репродуктивните функции, но засягат и голяма част от мозъка на нежния пол. Тези два хормона оказват огромно влияние върху цялостното поведение на дамите, включително и шофьорските им умения.

Причините, поради които за жените е трудно паркирането на тясно място.

Може би сте забелязали, че понякога паркирате на изключително тесни места от първия път, а в друг момент са ви нужни повече от 12 различни маневри и колата все още не е както трябва. Ако е така, проверете календара.

Тази задача ще ви се стори като детска игра, когато нивата на „естрогена“ – женският полов хормон – са по-ниски или по време на месечния цикъл. Това е така, защото през този период мъжкият полов хормон „тестостеронът“ оказва по-чувствително влияние на мозъка при жените, който също разполага с него, но в по-малки количества.

Тъй като „тестостеронът“ е обвързан с по-добра преценка на пространството и дистанциите, той спомага за по-успешното паркиране при дамите по време на менструация. Най-неподходящият период пък е овулацията, когато „естрогенът“ се покачва и не позволява на „тестостерона“ да окаже същия ефект.

Ако ругаете зад волана, вие сте в менопауза.

Не е изненадващ фактът, че мъжете са по-агресивните шофьори. Тези им реакции са дълбоко заложени в тяхното ДНК, а освен това в организма им се наблюдава присъствието на 20 пъти повече „тестостерон“, отколкото в този на жените.

Нивото на мъжкия полов хормон започва да оказва по-чувствително влияние върху женското поведение, когато при тях настъпи периодът на менопауза. Тогава дамите стават доста по-агресивни шофьори и са склонни да използват по-цветущи изрази, докато карат.

Като цяло жените са по-емпатийни на пътя благодарение на успокояващите свойства на „естрогена“. Когато обаче нивата му започнат да спадат, и най-спокойната шофьорка може да се превърне в истински вулкан от емоции зад волана.

Дъвченето на дъвка може да подобри женските реакции.

Когато нивата на „тестостерон“ започнат да спадат около 17 ден на месечния цикъл, „прогестеронът“ започва да се покачва и да подговя женското тяло за настъпването на менструация. Този хормон спомага за успокояването на дамите и довежда до по-забавени реакции зад волана.

През този период представителките на нежния пол са с не толкова добра координация и малко по-бавни на пътя. Възможно решение е дъвченето на дъвка, чието въздействие, в редица излседвания, се свързва с повишаване на бдителността.

Друго проучване сочи, че използването на челюстните мускули стимулира някои конкретни части на мозъка, отговорни за по-добрата обозримост.

Бебешкият мозък ще ви заблуди.

Ако сте бременни, по-добре е да не напускате дома без навигация, сочи изследване от тази година. Мозъчен скенер показва, че „путаменът“, част от мозъка, която участва в процеса на учене, значително се свива при жени, очакващи деца.

Виновникът за това отново е „естрогенът“. Проучванията показват и връзката между бременността и оплакванията на много от дамите през този период, че забравят.

Внимателен избор на датата за изпит.

Въпреки че мъжете са по-честите участници в ПТП, те успяват да преминат шофьорските тестове с повече точки от жените. Ако представителка на нежния пол се яви за първи път на подобен изпит на 20 години, то нейното успешно представяне е с 15% по-малко възможно от това на момче на същата възраст.

Все пак, ако искате да противодействате на коефициентите, изберете внимателно датата. През първата седмица от менструалния календар на жената нивата на „естрогена“ се покачват, което подобрява паметта и концентрацията.

През тези дни жените се чувстват и по-оптимистично настроени, надяващи се и смели, което ще противодейства на стреса по време на теста.

Кога е нормално да не може да откриете къде сте паркирали колата?

По средата на месечния цикъл високите нива на „естроген“ ще ви направят по-комуникативни и социални. Тогава обаче запишете си и къде паркирате.

Изследвания показват, че по време на овулация жените са по-склонни да забравят къде оставят колата си. Предполага се, че по-високите нива на женския полов хормон засягат лявата част от мозъка, което означава, че се засилват вербалните умения, за сметка на пространственото ориентиране.

Бременните във второ тримесечие са най-предразположени към катастрофи.

Жизненоважно е жените да са най-внимателни, докато са бременни. Въпреки това изследвания показват, че през второто тримесечие има най-голям риск те да преживеят някаква катастрофа.

Нормалната бременност е свързана с умора, гадене, безсъние, тревожност и отвличане на вниманието. Всички тези промени в женския организъм биха могли да допринесат за големи грешки зад волана.

Превод и редакция: Зорница Йосифова