Шофьорът на камиона, в който бяха открити 48 бежанци от Ирак, и спътникът му остават постоянно в ареста. Вчера Никола Николов и Димитър Генадиев обжалваха пред Русенския окръжен съд мярката за неотклонение наложена им от Районния съд в Русе.
Двамата мъже, които са кум и кумец, се отказаха от назначения им служебен защитник и пред съда застанаха с двама наети адвокати, които пледираха за пускането им под парична гаранция.
На 30 декември миналата година на Дунав мост бяха открити 48 иракчани, сред които 15 деца. По документи камионът, в който пътували преселниците, возел шоколадови бонбони.
При първото разглеждане на мярката им за неотклонение Николов и Генадиев заявиха, че не са имали представа какво има в каросерията. Николов бил шофьор на договор в пловдивска фирма, но от три месеца нямал работа. Познат му предложил да вземе злополучния пломбиран камион от паркинг в София и да го закара на точно определен паркинг в Унгария срещу 500 лева за услугата. Генадиев пък тръгнал с кума си да се разходи. 
Съвсем други неща разказаха азиатците, според които камионът е спирал два-три пъти от София до Русе и са отваряли влатите на каросерията, за да вземат въздух.
Прокуратурата също смята, че двамата задържани са действали умищлено по добре отработена схема за нелегален трафик на хора. 
Повечето от иракчаните вече имат условни присъди за опит за нелегално преминаване на границата ни.