Президентът на САЩ Барак Обама си взима във вторник довиждане с американците като им благодари за ”необикновеното приключение”. Той опитва и да укрепи политическото си семейство, което все още е в шок от изненадващото избиране на Доналд Тръмп.

Петдесет и пет годишният демократ, който се подготвя да отстъпи мястото си в Белия дом на 70-годишния бизнесмен, избра град Чикаго, земята на своето стръмно политическо издигане, за да произнесе последната си реч като президент.

Придружен от съпругата си Мишел и вицепрезидента Джо Байдън, той ще говори от „МакКормик плейс” McCormick Place в сърцето на големия град в щата Илинойс.

„За Мишел и мен Чикаго е мястото, откъдето започна всичко”, подчертава той в текст, публикуван във Фейсбук няколко часа преди обръщението си.

„Когато пристигнах за първи път в Чикаго бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си”, би трябвало да каже Обама, според откъсите от неговата реч, разпространени предварително.

„Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент”.

Безплатните покани за участие в тази последна публична реч се разграбиха в събота призори пред центъра за конференции. Стотици хора се бяха наредили на опашка в полярния студ с надежда да получат ценния пропуск. Някои бяха продадени онлайн.

Барак Обама бе взел думата вечерта на първата си победа на 5 ноември 2008 година няколко преки по-нагоре, в „Грант Парк” (Grant Park), големия обществен парк между езерото Мичиган и небостъргачите.

„Ако някой все още се съмнява, че Америка е място, в което всичко е възможно (…) отговорено му е тази вечер”, каза тогава пред десетките хиляди събрани в студената вечер и издигнали плакати със слогана Yes we can („Да, ние можем” )

Осем години начело на първата световна сила посребриха слепоочията и накараха лицето му да изглежда по-слабо, но първият черен президент в историята на САЩ се очаква отново да отправи послание на надежда.

При напускането на Белия дом Барак Обама може погледне от височината на солидна популярност.

Според проучване на Quinnipiac University публикувано часове преди речта му 55% от избирателите одобряват (срещу 39%, които не одобряват ) действията му като президент. Това е неговият най-висок резултат от седем години насам. Това е почти обратното (51% неодобрение, 31% одобрение) на оценките, дадени от запитаните избиратели за действията на Доналд Тръмп след като бе избран за президент.

Чикаго, където семейство Обама все така има къща, ще изиграе централна роля в „следпрезидентския живот” на Обама. В нея ще бъде приютена президентската му библиотека и фондацията му.

Обама ще остане още няколко години във Вашингтон, но припомня неотслабващата си привързаност към Чикаго. Именно в този град среща бъдещата си съпруга, там са родени и децата им.

Когато се върне в Белия дом през нощта срещу сряда, Барак Обама ще може да живее там още 10 дни.