Изграждането на подземни паркинги, на покрит басейн, балансът между приходите и разходите на Летище Русе, новият корпус на Доходното здание и рекултивацията на старото сметище бяха сред основните теми, коментирани на публичното обсъждане на бюджета на общината за 2017 година в понеделник вечерта. Традиционно на презентацията присъстваха неколцина активни граждани, част от които нямаха конкретни предложения, а водеха монолози. В продължилото близо 3 часа обсъждане, съчетано и с дискусия около тегленето на заем от 10 млн. за ремонт на уличната мрежа, не липсваха словесни престрелки и взаимни обвинения, които на моменти излизаха отвъд добрия тон. 
Русенци знаят, че това, което кажа, го правя. Гледам оценката на хората, а те са доволни и щастливи. Всяка година представяме все по-добър бюджет. Уверявам ви, че аз лично и администрацията на община Русе следваме принципа на екипна работа за структурирането на бюджет, съвместим с желанията и потребностите на гражданите. Той е напълно стриктен и изряден, за да създаваме видимите резултати, които остават след нас за поколенията, каза кметът Пламен Стоилов. 
В средата на месеца се очаква държавна приемателна комисия за подземния паркинг на „Булстрад Арена“, а до края на януари той ще влезе в експлоатация. Паркингът разполага със 150 места, като до края на мандата на Стоилов ще бъдат цялостно завършени трите подземни етажа с капацитет 800 места. 
Ще бъде ли някога факт покрит плувен басейн и обречени ли са плувните клубове, попита един от гражданите, като допълни, че сумата в програма спорт за тази година не е нараснала. 
Изграждането на басейн е основен приоритет в програмата ми. С бюджетни средства това трудно ще се случи, трябват целеви средства. Срамно е Русе да няма басейн, изживявам го винаги лично, каза Стоилов, като подчерта, че един покрит 25-метров басейн по груби разчети ще струва 2,5-3 млн. лева. 
Има два терена, където по метода на публично-частно партньорство могат да се изградят плувни басейни. Единият е до Мол Русе, а другият до спортен комплекс „Ялта“. Освен това комплекс „Норд“ отново ще бъде предложен на концесия, като целта е този път параметрите на предложението да предизвикат интерес сред инвеститори. 
Изключителна активност по време на обсъждането на рамката на бюджета показа и общинският съветник Александър Неделчев от БСП, който попита какво се случва с новия корпус на Доходното здание, Летище Русе и старото сметище. 
В бюджета за издръжка и за заплати на персонала на летището има заделени около 100 000 лева. До края на месеца се очаква да е готов бизнес планът, а за тази година има планирани доста мероприятия. 
Що се отнася за новия корпус на Доходното, общинска администрация има готов проект и ще се търсят целеви средства. Необходими са 7 млн. лв., а след като се структурира едно стабилно правителство, ще се търси вариант за целево финансиране, отговори Стоилов. 
Неделчев попита също дали трите мола си плащат данъците, като стана ясно, че до 2016 данъците на Мол Русе и този на Дунав мост са платени, а всички вземания за Мега мол до болницата са предявени към отдел „Търговска несъстоятелност“ в София. 
Кметът Стоилов съобщи също, че техническата рекултивация на старото сметище е приключила и се чака приемо-предавателна комисия. Той увери, че старото депо няма нищо общо с това преди една година, а от пролетта започва и биологичната рекултивация, която включва залесяване и затревяване на терена. 
По време на общественото обсъждане, което се проведе в Пленарна зала, стана ясно, че ремонтът на залата също стои на вниманието на общинска администрация. Той обаче трябва да е цялостен, а не частичен, като необходимата сума ще стигне 1 млн. лева и затова ще се търсят възможности за целево финансиране. Темата повдигна Екатерина Заякова от БСП, която подчерта, че мокетът не е сменян, а с наличното осветление всички приличат на смъртници. На европейски град като Русе тази зала не отговаря и трябва да се предвиди обновяване и освежаване, допълни още тя.