Ситуацията в цяла Източна България ще бъде тежка през следващите няколко дни. Там предстои да вали сняг, ще има и виелици. Не е изключено да превали и дъжд, което ще доведе до сериозни проблеми с електроподаването. Това предупреди директорът на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов пред БНТ.

Тази сложна обстановка се очаква в следващите дни, като лошото време ще обхване малко по-късно и Североизточна България и така цялата източна част на страната отново ще бъде под снежна блокада, посочи комисарят. 

Според него най-голям проблем ще бъде електроподаването, тъй като при ниски температури и мокър снеговалеж електропроводите ще се покрият с лед. Всичко това придружено с виелица най-вероятно щяло да доведе до късането им и така много населени места могат да останат без ток.

„Очакваме тази сложа ситуация. 4000 пожарникари са на място в очакване на влошаване на времето. Целта ни ще бъде да осигурявамедостъп на екипите на електроразпределителните  дружества до всички проблемни електропроводи”, обясни Николов.

Благодарение на ранното затваряне на пътищата у нас са избегнати много инциденти. Николов добави, че въпреки причиненото неудобство за гражданите, мярката е била ефективна, защото в чужбина са отбелязани смъртни случаи именно поради забавена реакция.

„За сравнение в Полша има 20 жертви. Предотвратихме това с ранното затваряне на пътищата в страната, но пък причинихме дискомфорт на гражданите”, посочи той.