Оранжев код за силен вятър и поледици е в сила за Източна България за днес. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжевият код ще важи за областите: Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Варна, Ямбол, Хасково, Кърджали. В тези райони се очакват валежи от сняг, които ще образуват нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север, като ще има и условия за навявания. В останалата част от страната е в сила жълт код за студено време. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Монтана, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, София, Благоевград, Смолян и Стара Загора минималните температури в ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса. От НИМХ съветват да се следи прогнозата за времето и препоръчват да не се предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

В Добрич продължава разчистването на снега с помощта на военните. Все още има села, до които може да се стигне само с тежка техника. Очаква се днес изцяло да бъде отворен и пътят Добрич-Силистра, съобщи Nova.

Всички магистрали са почистени и отворениНа много места има опасност от заледяване, но проблемните трасета се опесъчават.

В планините без ограничения е отворен само Проходът на републиката. Почти всички други в Стара планина, Родопите, Рила и Пирин са затворени за камиони и автобуси. Спряно е движението през Върбишкия, Златишкия и Троянския проходи.

Всички улици в столицата, по които се движи градският транспорт, както и част от улиците с обществена значимост, Южната дъга и пътищата в парк Витоша са обработени със смеси против заледяване, увериха от кметството. Общо 150 машини - снегопочистваща техника са работили през изминалата нощ по почистването на София. Градският транспорт се движи нормално при зимни условия.