БРП закотви шест секции в два реда под пристанище „Ривър сервиз-Русе“, за да спре идващия ледоход и така да предпази понтоните от скъсване на котвите и веригите. Днес за по-голяма сигурност, че ледените късове ще бъдат изтласкани извън акваторията на русенския порт, до тях ще бъдат наредени още 10 безекипажни плавателни съда пак в два реда, съобщи изпълнителният директор на параходството Драгомир Кочанов след проведеното вчера сутринта заседание на извънредния щаб, свикано от областния управител Стефко Бурджиев заради вървящия в момента в нашия участък на реката 50-70% ледоход. В него участваха всички шефове на корабоплавателните фирми и на контролните органи по реката в Русе. 
Същият бараж от секции срещу ледоход БРП изгради на същото място преди 4 години и това се оказа доста ефективна мярка за опазване целостта на понтоните и закотвените до тях малки кораби.
Отделно са осигурени два кораба за разбиване на леда при необходимост. Единият е „Мираж“ на Пристанище Изток, другият е тласкачът „Средна гора“ на БРП.
Издадох разпореждане всички корабособственици да си приберат съдовете в лимана на Пристанище Изток, до външната стена на Пристанище Запад, в лимана на Драгажния флот или до изградения от БРП бараж и да осигурят постоянното им наблюдение, каза директорът на „Речен надзор“ към „Морска администрация капитан далечно плаване Иван Жеков.
На всички корабоводители е дадено указание да не предприемат нови рейсове от местата, където са натоварили или разтоварили товарите си, защото обстановката по Дунав е критична. По думите на кап.Жеков до тази ситуация е стигнало поради ниското ниво на Дунав в момента, минусовите температури и силният североизточен вятър, който от седмица се вихри по реката. 
В румънското пристанище Черна вода ледът напълно е сковал реката, същото е и положението в двата шлюза в румъно-сръбския участък. И на двете места корабоплаването е спряно, но в нашия участък корабите все още се движат и ако до три-четири дни обстановката не се влоши, ще избегнем пълно замръзване на реката, защото от петък се очаква повишение на температурите, посочи кап.Жеков. 
Хидрографският кораб „Вит“ прибира шамандурите по реката в района на Силистра, доколкото е възможно, но ледоходът там вече е около 60% и това затруднява работата на хидролозите, обясни изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Той уточни, че тази ситуация по Дунав не трябва да учудва никого, защото сега сме януари, нивото в момента е 34 см, а утре пада с още 11 деления, което създава предпоставки най-малкото за ледоход. Фирмите по реката в Русе обаче действат напълно професионално и правят всичко възможно да не позволят на ледените късове да сковат реката.