Сравнително спокойно мина нощта, въпреки че положението остава сериозно в някои от областите, в които освен ниските температури, продължават доста сериозни навявания.

Това заяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на брифинг за актуалната обстановка в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Доста сериозно от тази гледна точка е положението в област Шумен, както и в Силистра, Добрич и Монтана.

Както и вчера, така и днес, приоритет продължава да бъде подкрепата за енергоразпределителните дружества, в конкретния случай Енерго-про да пробият до населените места и извън, добави Павлова.

Тя заяви, че добрата новина е, че към тази сутрин наполовина вече са намалели от вчера вечерта абонатите без електроподаване. Само 11 села са все още без ток – 10 в Силистра и 1 в Шумен. Всички аварии навсякъде вече са отстранени. Надяваме се и днес до обяд нашите съвместни екипи да оправят и тези 11 села. Така че в Шуменска и Силистренска области е най-критично, подчерта Павлова. Надяваме се около обяд да бъде пробит и Ришкия проход. Главният път към Монтана е затворен, защото снегонавяванията са много сериозни. Тъй като започна снеговалеж на Прохода на Републиката Хаинбоаз, тежкотоварните автомобили да са с вериги.

Главен комисар Николай Николов съобщи от своя страна, че за ПБЗН тази нощ е минала спокойно, подадени са били 30 сигнала. 15 души са изведени от преспите. Всички са живи и здрави. В София имахме малко по-сложна обстановка, предвид ниските температури. Трима души пострадаха при пожар в столицата. Пожарът беше възникнал в жилище, добави Николов. За днес остава приоритет осигуряването на ток, населените места, да които все още няма проходим път, днес ще получат стоки от първа необходимост, поясни Николов.

Над 2000 абоната са без ток на територията на Енерго-Про. На територията на ЧЕЗ и EВН няма абонати без ток.

По отношение на Топлофикация-Перник, през нощта се е повишило топлоподаването с 20 градуса. Очаква се днес в ранния следобед топлоподаването към абонатите да е с по-сериозно качество.

Павлова добави, че според прогнозата за времето се очакват от сряда още по-ниски температури, а от петък нови снеговалежи. Така че не очакваме драстично подобряване на климатичните условия, каза още Павлова.