Русенката Павлина Йончина ще бъде ликвидатор на „Корабостроителница Русе“, научи „Утро“. Тя е назначена с решение на Русенския окръжен съд от 4 януари и ще има трудната задача да осребри имуществото на фирмата, която е сред най-големите длъжници на фалиралата Корпоративна банка.
Решението за ликвидация на „Русенска корабостроителница“ бе взето през октомври по искане на окръжната прокуратура, след като стана ясно, че от юли 2015 г. дружеството е без легитимно ръководство и няма кой да взема решения за управлението му. Което вероятно подсказва, че предприятието е тотално източено и от него вече няма какво да се вземе. За това говорят и сухите числа от последния наличен финансов отчет на фирмата - за 2013 г. Според него доскорошният гигант няма почти никакви дълготрайни активи - имотите, машините и оборудването са на стойност едва 103 хил. лева.
В същото време според доклада на разследващата компания „Аликс Партнърс“, която имаше за задача да проследи милиардите от Корпоративна банка, общите задължения на свързаните с русенската корабостроителница фирми към кредитната институция са 160.6 милиона лева. Според експертите, отпусканите кредити нарстват прогресивно, като значителна част от тях е използвана за несвързани с бизнеса на предприятието цели. Част от средствата в крайна сметка се прехвърлят в швейцарска банка по сметката на „ЕФВ Интернешънъл“ - едно от дружествата на Цветан Василев.
Докладът разкри изключително сложна плетеница свързани сделки, прехвърляния на акции, активи и кредити. Толкова сложна, че явно и „Аликс пъртнърс“ не са успели да проследят всичко докрай и затова твърде често използват разтегливата формулировка „изглежда, че...“. 
Корабостроителницата е била закупувана и прехвърлена няколко пъти на цени, които изглеждат завишени въз основа на текущата прогнозна стойност на дружеството. Това вероятно е било направено с цел паричните средства да бъдат взети на кредит /изтеглени от Банката, като постъпленията се използват за финансиране на преводи към дружества, свързани с Цветан Василев или за изплащане на други необслужвани кредити към КТБ, се казваше в доклада.