Към 17.00 часа слаб сняг превалява в Източна България. Над крайните западни райони от страната облачността е разкъсана. Количеството на валежа за последните 3 часа е до 2 л/кв.м. Дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България е между 25 и 40 см, най-голяма в района на Враца – 47 см. В Южна България снегът е между 5 и 18 см.

Температурите са между минус 13° - минус 8°, в София – минус 14°, Драгоман – минус 16°. Вятърът в по-голямата част от страната е умерен, на места силен, от север-северозапад, с пориви до 20-24 м/сек. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще стане малко по-високо от средното за януари.

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна – предимно облачно и студено. На отделни места, главно в Североизточна България, ще превалява слаб сняг. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен запад-северозападен вятър. Минимални температури между минус 11° и минус 16°, във високите полета на Западна България до минус 20°. Максимални между минус 7° и минус 12°. През нощта срещу понеделник на повече места ще превалява сняг.

Над планините ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 13°, на 2000 метра - минус 17°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг, главно по северното крайбрежие. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще е студено, с максимални температури между минус 10° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3-4°.

За 8 януари минималните температури ще са между минус 11 и минус 16 градуса, по високите полета на Западна България до минус 21; максималните - между минус 12 и минус 7 градуса. За по-голямата част от страната НИМХ-БАН обявява жълт код, а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил - оранжев код.

Ограничено е движението на всички МПС в целите области: Силистра, Разград, Добрич, Шумен.

Проходите „Върбишки”, „Златишки”, "Троянски”, „Дюлински”, „Котленски”, „Твърдишки” са затворени за всички моторнипревозни средства. Проходите „Ришки” и „Пампорово” са затворени за МПС над 3,5 тона. През „Вратник” е забранено движението на МПС над 10 тона. През „Републиката” МПС над 12 тона задължително трябва да са с вериги. Проходите „Айтоски”, „Петрохан”, „Обзорски”, „Рожен”, „Превала” и „Печинско” са затворени за МПС над 12 тона. През „Шипка” е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срокът е до 31 март.

Движението на влакове през Централна гара София продължава да се осъществява със закъснение, стрелките се движат и има приемане и изпращане на влакове. От 16:00 часа е отворен за движение жп участъкът Русе-Каспичан (направление Русе-Варна), но всички влакове по направлението са отменени до 17.00 часа. Влакът между Добрич и Кардам е все още на междугарието, изпратен е екип да разрива машината, тъй като е затрупана от сняг. Жп участък Самуил-Силистра е затворен за движение, снегоринът е затънал в 2-3 метрова преспа.

Движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, като всички влакове се движат със закъснение, средно с над 200 минути. До 17 часа има отменени 45 влака, основно са отменени влакове по направленията Русе-Каспичан; Самуил-Силистра; Добрич-Кардам; Бургас-Ямбол; Варна-Бургас.

Пристанище Варна е затворено за плаване и маневриране на кораби поради лоши метеорологични условия. Пристанище Бургас е отворено за маневриране. Река Дунав е проходима.

Летище Пловдив е отворено. Първият полет е в 17:30 ч. Летище София работи нормално при зимни условия. Полетите имат закъснения (около 1 час за излитащи самолети) заради антиобледенителните процедури, които се извършват стандартно при ниски температури. Летище Варна е отворено. Летище Бургас работи нормално в зимни условия.

Комуникационната инфраструктура работи нормално и няма настъпили събития, в резултат на обилния снеговалеж.

Възможни са забавяния при доставката на пратки от Български пощо.Възможно е нарушение на работното време на някои пощенски станции. Това се отнася както за писма, така и за пощенски записи.

На територията на ЧЕЗ всички аварии са отстранени, няма населени места без електрозахранване. На територията на ЕВН едно селище в района на Сливен е без ток, работят 41 екипа в дружеството. На територията на „Енерго-про“ ситуацията остава усложнена - 100 населени места са без електричество, в общините Търговище, Добрич, Силистра. От сутринта до момента електроснабдяването е възстановено в 195 населени места.

За периода от 11.00 ч. на 07.01.2017 г. до 17.00 ч. 07.01.2017 г. екипите на ГДПБЗН-МВР са реагирали на 67 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Изтеглени са 10 автомобила, изведени са над 17 човека от блокирани в преспите автомобили и влакове.

Заради нарушаване от около 20 чуждестранни ТИР-а на забраната за задължително движение на автомобили над 12 тона с вериги през Прохода на Републиката е затруднено преминаването през участъка. Контролиращите органи създават организация за подпомагане на трафика.

Към момента няма бедстващи хора. ГДПБЗН-МВР, съвместно с БЧК, създадоха организация за осигуряване на храна и топли напитки на водачите на тежкотоварните превозни средства, спрели на паркинги, поради затворените пътища, вследствие усложнената зимна обстановка.

В14.10 часа е получен сигнал за бременна жена от с. Голеж общ. Кайнарджа, обл. Силистра. Същата ще бъде транспортирана с МТЛБ до медицински пункт в с.Кайнарджа.При усложнение ще бъде транспортирана до МБАЛ-Силистра.

Оказано е съдействие на екип на ЦСМП Добрич за хоспитализиране на болно дете на 2 месеца от с. Безводица, общ. Балчик. Детето успешно е транспортирано до Добрич и е предадено на екипа в линейката на ЦСМПІ Добрич.

Изведени са 2 възрастни и 2 деца, закъсали с автомобил до рибарско селище Шабла.

Транспортирана е родилка от с. Поп Груево, общ. Тервел до Филиала на ЦСМП в гр. Тервел. Осъществено с МТЛБ.

Оказано е съдействие на закъсала линейка, транспортираща родилка от Тервел до Добрич.

Оказано е съдействие на екип на ЦСМП Добрич за довеждането на жител на с. Малка Смолница, общ. Добрич, в Спешна помощ – Добрич.

Осъществена е и координация между общ. Каварна и ЦСМП за осигуряването на маршрут за линейка, която трябва да достигне до с. Вранино, общ. Каварна за преглед и евентуално хоспитализиране на дете на 6 години.

Екип на СОД при РСПБЗН - Айтос съдейства, съвместно с екип на ЦСМП за транспортиране на родилка от с. Трояново до гр. Бургас.

В 10.57 часа е изпратен ПА от РСПБЗН-Първомай към с. Дълбок извор на сигнал за закъсала линейка с пациент.

В 11.45 часа в ОЦ при РДПБЗН-Пловдив е получен сигнал за закъсал автомобил с четири човека за хемодиализа, които са между Шишманци и Раковски. Изпратен е екип от РСПБЗН-Раковски.

От 14.00 часа е обявено бедствено положение на територията на общ. Първомай.