Градът на Ботев се подготвя за най-важния ден в годината. На Богоявление подбалканският град приковава вниманието на цяла България с легендарното Мъжко хоро, което се играе само тук и от което ледените води на Тунджа направо завират.

Подготовката тече. Бентът е готов. Готови сме за празника, каза пред БГНЕС кметът на Калофер Румен Стоянов.

Калофер е загърбил разделението, което преди две години създаде напрежение в подбалканския град и отмести фокуса от единственото по рода си мъжко хоро. Сега, кметът се надява такива работи да няма, а местните молят външни хора да не опорочават ритуала. "Добронамерени са момчетата. Всички са на мнение, че трябва първо приятелски, обединени да сме около една идея. Най-добре е да се запази традицията такава, каквато е", заяви Румен Стоянов.

В Калофер има и друга традиция. Тук борба за Богоявленския кръст няма – кръстът се предава на най-малкия участник в мъжкото хоро. Обикновено името на детето се знае предварително, тази година обаче калоферският кмет не го обяви. „Ще го решим на сутринта”, каза той.

Румен Стоянов, който традиционно води мъжкото хоро при навлизането му в ледената Тунджа, и тази година няма да изневери на съгражданите си и ще ги поведе с байрака в ръка.

Хорото ще нагази в реката около 8 часа сутринта. Рамо до рамо участниците в хорото ще се държат и ще пеят песента "Залюбила е Василка двама", а после и калоферската традиция - "Тунджа, Тунджа". Преди дългоочакваната сутрин обаче подготовката на участниците е отговорна задача. От тази вечер смелчаците се загряват с домашно вино, ракия и червени мезета. Тъпани и гайди се чуват от почти всяка къща в Калофер. Калоферци са категорични, че влизането в ледената река доказва мъжествеността, а който се е хвърлил тук, не се е разболял.

И още нещо, в края на декември кметът обяви, че прочутото мъжко хоро кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. През 2017-та Стоянов и калоферци са твърдо решени да популяризират вековния ритуал по целия свят.