Сайтът „Спортал“ развесели русенската публика с трогателно съчинение за игралия се на 8 декември 1985 година на Градския стадион в Русе мач между „Дунав“ и „ЦСКА. „Утро“ описа подробно преди повече от десетилетие случилото се около този двубой. Сега обаче спорталци засенчиха най-добрите образци на фентъзито в рубриката си „От скрина“.
Като човек, изгледал мача на живо, ви предлагам накратко истинската история. 
На този ден Русе е потънал в традиционната си за това време на годината мъгла. Тя се разсейваше от време на време, но в ранния следобед стана страшно. Малко преди мача облакът се вдигна леко, но после отново легна като тежка лепкава пелена, която се носеше на талази. В един момент мъглата просто увисна над терена в гъсто кълбо. На практика след първите 15 минути не се виждаше почти нищо. Въпреки невъзможните условия за игра съдията Недялко Тахтаджиев не спря срещата, в която „армейците“ поведоха с гол на Костадин Янчев. Христо Присадников изравни след почивката, а Илия Кирчев и Боби Стоянов дадоха победата на „Дунав“ с 3:1. Факт е, че повече от половината зрители не видяха тези попадения. Толкова гъста бе мъглата. 
„Спортал“ обаче държи на разказа на русенеца Ивайло Банчев, а и няма как да е иначе - това е главният редактор на сайта. Според спорталци „в основата на всичко е румънският завод „Верахим“, хвърлящ редовно хлор по посока на Русе“.
Но да чуем катастрофическия разказ на Банчев /със съкращения/: „Румънците чакаха да духне вятърът в наша посока и пускаха отвратителните си газове. Химическият завод беше в Гюргево... През второто полувреме дойде тази румънска мъгла. От нея ти смъдеше силно на очите. Чудя се как не прекратиха мача. Почти нищо не се виждаше. А „Дунав“ взе, че обърна резултата и спечели“. 
Излиза, че мъглата била едва ли не люта хлорна атака. Да, румънците ни тровеха редовно, но ако бялата плътна завеса беше от онези химикали на „Верахим“, Градският стадион щеше да е днес Братска могила с 25 000 паметника на трибуните. Плюс това точно тогава не се усещаше цитираното от Банчев смъдене. 
И нещо друго. „Спортал“ вдига децибелите с изсилката, че голмайсторът Илия Кирчев бил известен в Русе като Чернокожия Гунди. Някъде пък бил опънат транспарант с надпис „Кирчев = Пеле“.
Вярно, Илия беше нестандартен, техничен и интересен футболист, но никога и никой не го е сравнявал с Гунди, още по-малко - с Пеле.