Съвсем нормално е през януари да има минусови температури в диапазона от минус 15 до минус 20, като с изключение на миналата година винаги през януари в рамките на 7 до 15 дни сме имали студове. Нито ниските температури, нито снеговалежите са прецедент. Снегопочистването е изключително скъпо, но искам да уверя гражданите, че ние 100% ще си свършим работата, и могат да бъдат спокойни, че ще им осигурим необходимите условия за нормална работа и придвижване при екстремални зимни условия. Това каза кметът Пламен Стоилов на вчерашния щаб за зимната обстановка. Снегопочистващите фирми са в денонощна готовност, като е привлечена и допълнителна техника, а още снощи започна обработването на пътните участъци със сол, предвид очакваната поледица. Стоилов обърна специално внимание на кварталите „Чародейка“ и „Дружба“, където при обилен снеговалеж със силен вятър се създават проблеми. Там трябва да има готова техника, която да излезе незабавно при нарастване на снежната покривка, категоричен бе той. 
Шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров посочи, че снеговалежът, който се очаква в нашия район, прогнозно ще е около 20 см, но вятърът ще създаде проблем, тъй като ще бъде североизточен и най-вероятно ще има навявания. 
Кметът пък припомни, че последните няколко зими е имало снеговалеж с интензивност 72 часа и в общи линии това, което може да се случи, едва ли може да ни изненада. Неприятна систуация е, че снеговалежът започва при положителни температури, които драстично спадат до минус 15-20, което предполага поледица, обледяване на инфраструктурата и трябва да сме особено внимателни и да предприемем всички необходими действия, допълни още Стоилов. 
Той призова русенци, ако обстановката се усложни, каквито са прогнозите, да се въздържат от пътувания извън територията на общината, докато няма информация за пътната обстановка, за да не се окажат в снежен капан. Стоилов отправи молба и към гражданите, които обичат да карат в екстремални зимни условия, да не си правят експерименти колко са им мощни колите, защото рискуват както своите животи, така и тези на спасителните екипи и ги отклоняват от изпълнението на други задачи.  
Най-проблемно е направлението за Кубрат, като там има осигурена допълнителна техника, за да не се допуска затваряне, което веднага изолира Червена вода, Семерджиево и Ястребово. При силен снеговалеж и вятър ще се затворят пътищата Червена вода-Николово и Николово-Мартен. 
Най-голям проблем за гражданите при силна поледица създават тротоарите. В тази връзка кметът припомни, че поддържането на тротоарните площи е задължение на етажните собствености, на собствениците на магазини и фирми. Практика е те да не бъдат почиствани, ще започнем с предписания, а след това и със санкции, защото за всяка счупена ръка и травма на гражданин общината плаща, каза още Стоилов.
Той подчерта, че приоритетно се работи и почиства градът, а вилните зони не са в регулация и не влизат в програмата за зимно поддържане. Особено внимание бе обърнато на почистването на подходите към спирките, болничните заведения, пространствата около контейнерите, както и на обществените паркинги, които при усложнена обстановка ще бъдат безплатни. Ако обстановката се влоши, летателната площадка в Щръклево също ще бъде затворена. 
От пожарната са с подсилени дежурства, а техниката е в изправност, като бе обърнато внимание, че пътят за отряда трябва да бъде почистен, за да може техниката да излезе. От пътна полиция ще поискат съдействие от ДАИ за спиране на тировете, когато това бъде разпоредено от пътното управление. 
Както всяка зима приютът е отворен и няма да върнем никого. В момента има настанени 76 души, като миналата година имаше 95 при налични 64 легла, каза шефът на „Каритас“ Стефан Марков и подчерта, че имат нужда от хранителни продукти. 
Шефът на шивашката фирма „Топ Ман“ Мартин Йорданов пък веднага се ангажира да осигури работни места за 10 бездомници. 
От БЧК имат в готовност 3 мобилни екипа, като ще бъдат осигурени 100 порции топла храна, а кризисната трапезария на „Гурко“ 10 ще работи в петък, събота и неделя от 10 сутринта до вечерта, като там ще има възможност да се подслонят бездомниците, които не искат да се настанят в приюта, каза шефът на организацията д-р Руденко Йорданов.
Зам. областният управител Валентин Колев посочи, че няма нищо апокалиптично, като информира, че и другите общини в областта също са в готовност за действие при екстремални зимни условия. 
За щаба всички дни, независимо че са почивни, ще са 100% работни до нормализиране на обстановката, а при усложняване той ще бъде свикан извънредно, категоричен бе кметът.