Самопровъзгласилият се крал на рибата тон в Япония плати впечатляващата сума от над 630 000 долара за една-единствена риба. Киоши Кимура, собственик на верига за суши, даде сумата по време на първия за годината аукцион на риба в страната.

Той вече е собственик на 212-килограмов представител на вида атлантическия червен тон, за който даде 74,2 млн. йени, което се равнява на 636 000 долара.

С тази цена едно-единствено парче суши с рибата би струвало около 85 долара, или 25 пъти по-скъпо от цената от 3,4 долара, която Кимура слага на своите продукти във веригата си, която има над 50 обекта.

“Мисля, че беше малко скъпо, но се радвам, че можах да спечеля на аукциона риба тон в добра форма и с добър размер“, каза Кимура след наддаването.

Той е един от най-добрите участници в добилите популярност първи за годината търгове на риба в Япония и печели наддаванията за шести пореден път.

На новогодишния търг през 2013 г. Кимура плаща рекордните 1,8 млн. долара за една-единствена риба червен тон, побеждавайки конкурент от Хонконг. Миналата година суши-готвачът даде 117 000 долара за 200-килограмова риба.

Десетилетията на прекомерен риболов на тон доведоха до срив на пазара, което накара някои западни страни да поискат забрана за лова на застрашения атлантически червен тон. Голяма част от пазара, на който този вид риба се продава, е именно японският. Месото й, известно като „куро магуро“ (черен тон), се използва в множество специалитети, включително и суши.

Въпреки своята голяма популярност търгът, провеждан на пазар Тсукиджи, може да бъде последният там. Наддаването трябваше да се премести, но промяната беше забавена заради токсично замърсяване на новото място.