Къпе се в ледените морски води от 48 години

48 години се къпя в ледените морски води, а на Йордановден скачам за кръста с младите в памет на митрополит Йосиф. Това споделя днес 77-годишният Васил Тепеделенев, който е една от най-интересните личности във Варна. Известен е още като Васко Моржа, който всяка зима събира очите на всички с екстремната си страст към къпането в ледените морски води. Той е и най-възрастният мъж у нас, който практикува т. нар. моржуване. Започва да плува при нечовешки минусови температури през 1968 година, когато идва от Шумен във Варна. Тогава е на 29 години, а към леденoто хоби го тласнало досадно боледуване от сливици. Известна лекарка го разубедила от намерението му да ги оперира, заради риска от хроничен фарингит. Така бай Васил не намерил друг лек, освен закаляването на организма с всекидневно моржуване. „За разлика от други хора, които се крият от студа, но пак боледуват, аз реших да започна да моржувам. Казах си, че така или иначе за сливиците ми нямам друг лек. Тръгнах да се къпя в морето всяка зима и се излекувах“, разказва историята си стария морж. Така превърнал минусите от студа за здравето си в единственият начин да се спаси от него, като практикува екстремното къпане в студеното море, което впоследствие се превърнало в негов начин на живот. Тази страст предал и на сина си Боян, който плува в морето през зимата с него повече от 30 години, а след това идва ред и на внука му Васил Тепеделенев-младши. Като започнал да плува в зимното море, песимисти му занареждали, че нечовешкото му увлечение към студа ще му докара жестоки здравни проблеми. „Обясняваха ми, че ще хвана страшни шипове и няма да мога да се движа, като стана на 40 години. Аз минах отдавна тая възраст и честно казано, имам вече известно ошипяване. Но това е от ЕГН-то. Има хора, които се пазят, топлят се постоянно и на много по-ранни години от моите, не могат да мръднат от двигателни проблеми”, категоричен е Тепеделенев. Въпреки, че хвали моржуването

което му е помогнало да се избави от болните сливици, бай Васил не си позволява да прекалява с гмуркането в мразовитото море. „Моржуването е съвсем индивидуално. Не е за всеки и не може да се препоръчва на който и да е. Човек, който не е влизал в морето при много ниски температури и не е подготвен, може да изпадне в шок, а дори и да умре” предупреждава ветеранът. Тъй като вече е на години, е имало случаи, в които също е предпочитал да не влиза в студената вода. Иначе, влезе ли, плува по 200-300 метра, след което взима горещ душ на Офицерския плаж, където постоянно има минерална вода. „Плувам по 15-20 минути при температура на морската вода до 4 градуса, колкото е температурният лимит на един „морж” в България. Под тях вече влизането във водата граничи с авантюрата”, категоричен е Тепеделиев. Преди няколко дни обаче той отново беше в студеното море и се гмурна в ледените му води навръх именият си ден, напук на всякакави опасения и предразсъдъци.

Казва, че това е била генералната му репетиция за една друга надпревара - за Богоявленския кръст на Йордановден, за който ще скача за 18-ти път. Така, освен че е най-възрастният „морж” в България, бай Васил е и ветеран в надпреварите за Христовия кръст, които се провеждат на всеки Йордановден на Първа буна във Варна. И там досега не е имало човек на повече години от него, както и с продължителност по брой на участията в ритуала. „Скачам за Христовия кръст в памет на митрополит Йосиф, който ме е топил в кръщелния казан. Правя го от почит към паметта му”, обяснява още Тепеделенев. И добавя с малко тъга, че може да му е за последен път, тъй като е претърпял операция на тазобедрената става и на тези години трябва да е по-предпазлив.