Доброволци на БЧК от вторник правят обход на местата, предпочитани от бездомниците, за да ги поканят да се настанят в приюта „Добрият самарянин“ за периода от петък до вторник, когато се очаква драстичен спад на температурите и обилен снеговалеж. Те ще посетят поне 20 местообитания, за да предупредят клошарите за предстоящите сибирски студове и че за тях ще бъде опасно да бъдат под открито небе. 
В контакт сме с „Каритас“, като има готовност в коридорите на приюта да бъдат поставени допълнителни легла. Наши доброволци активно обикалят и разясняват на хората без покрив над главата си, особено на тези със заболявания, че могат да се приютят в „Добрият самарянин“. Ще бъде осигурена топла храна, санитарно-хигиенни материали - индивидуални кърпи, салфетки, самобръсначки и при нужда постелъчен материал, обясни за „Утро“ шефът на БЧК д-р Руденко Йорданов. 
От препълнения приют в квартал „Тракцията“ пък разчитат на дарения, особено на хранителни продукти, за да могат да бъдат осигурени закуска, обяд и вечеря на крайно нуждаещите се русенци. 
Според данни на червенокръстката организация бездомниците в Русе са около 200 души, като техният брой нараства спрямо миналата година. В това число обаче не са включени хората, които са настанени в приюта „Добрият самарянин“ и посещаващите обществената трапезария. От БЧК имат данни и за придошли нови клошари, като ще бъде събрана информация за тях и днес те също ще бъдат посетени от доброволци. 
Хората, които обгрижваме, споделят с нас за другите несретници и за убежищата им и така ние получаваме информация, допълни д-р Йорданов. Има обаче и много запуснати постройки във вилните зони на града, където бездомниците се настаняват, но не всички места могат да бъдат обхванати от доброволците на БЧК. 
Спасение от студа за няколко часа през ледения уикенд бездомниците и скитниците ще могат да намерят и в Центъра за подкрепа, консултации и социално включване на ул. „Гурко“ 10, който отвори врати през ноември. По два часа дневно - от 12 до 14 часа, а в големите студове и до следобед, трапезарията приютява по 40 души, които могат да хапнат топла супа, сандвич, чай и когато има възможност плод, както и да се изкъпят в банята. Освен това хората, останали без покрив над главата си, получават здравни и психологически консултации, като се провеждат и различни мероприятия и тренинги. Там обаче няма площ и помещения за настаняване, а хигиенните условия се спазват изключително стриктно, категоричен е шефът на БЧК. 
Сибирските студове обаче не крият риск само за несретниците, а и за работещите хора, като в тази връзка от Инспекцията по труда напомнят на работодателите да съобразят условията на труд с ниските температури и да предприемат необходимите мерки за защита на работниците.