Заловен в Ирак боец от Ислямска държава разкри планиран терористичен акт върху военно-въздушната база Инджирлик, Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Според официалното изявление на иракския федерален съд заловеният терорист Абу Осама е получил заповед за разузнавателни огледи в Турция и с група от атентатори-самоубийци да взривят базата.

Телевизия „Кюрдистан 24“ съобщи, че Абу Осама е завършил строително инженерство в университета в Мосул, а след това е работил в местен клон на германска компания. После той е живял известно време в Германия и отново се е завърнал в Мосул, където година и половина стоял без работа. Тогава се е присъединил към ДАЕШ /Ислямска държава/ и е получил нареждането да отиде в съвета за развитие на групировката. През това време е бил обучаван в изработването на бомби и ракети, което признал по време на разпитите. Той казва още, че заповедите да премине турската граница е получавал през интернет.

В. "Хюрриет“ акцентира на това, че според новината на „Кюрдистан 24“ Абу Осама е бил заловен на истанбулското летище Ататюрк, но не се уточнява кога е станало това. Информационната агенция „Доган“ се позовава на иракската прокуратура, според която той е заловен на летището в Истанбул от иракското разузнаване.

По-рано днес турските медии цитираха министъра на отбраната Фикри Ъшък, който отказът на антитерористичната коалиция да подкрепи турските въоръжени сили в операцията в Ел Баб е особено провокативен и поставя под въпрос военно-въздушната база Инджирлик.

„Позицията на нежелание на коалиционните сили, оглавявани от САЩ, да подкрепят операцията „Щит на Ефрат“ ни принуждава да се замислим. Надявам се съюзниците на Турция в НАТО да преразгледат позицията си и да окажат поисканата от нас подкрепа, в това число и за освобождението на ЕЛ Баб от терористите на ДАЕШ. В противен случай обществото ще се усъмни в искреността на международната коалиция в борбата й срещу терористите. А като последствие в обществото започват и спорове около правомерността на по-нататъшното използване на базата Инджирлик“, коментира турският министър.