Данъчната кампания вече започна и всички, които са получавали доходи извън заплатите си, трябва да ги обявят пред НАП, напомнят от приходното ведомство. Първата декларация през 2017 г. е подадена по интернет, 19 минути след полунощ на 1 януари. Общо получените по интернет декларации за облагане на доходите от началото на годината до обед на 3 януари са 78, като 49 от тях са подадени с ПИК - персоналния идентификационен код на НАП. До 12,00 ч в цялата страна на хартия бяха подадени по-малко от 20 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г. В офиса на НАП в Русе първата подадена декларация е с електронен подпис по чл. 92 от ЗКПО, уточниха от регионалния офис на приходната агенция.
Данъчни декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари или наеми, така и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. Фирмите трябва да подадат декларации за корпоративен данък и да погасят задълженията си към хазната до края на март.
Данък за довнасяне имат само хората, които не са подали заявление пред платеца на доходи през последното тримесечие на миналата година, че искат и през него налогът да е удържан авансово.
Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП.
От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.
Ако сте дали или получили заем от приятел на стойност над 10 хил. лв., също трябва да го обявите.
За неподаване на данъчна декларация в срок глобата е до 500 лв. При повторно нарушение, санкцията става 1000 лева. Също 1000 лева е глобата, ако подадем декларация с грешни данни, които водят до по-нисък размер на данъка.
И тази година родителите имат право на намаляване на данъчната основа, респективно на данъка. Данъчната основа на един от родителите на едно дете може да бъде намалена с 200 лева, което означава, че данъкът е с 20 лева по-нисък. За две деца намалението на данъка е с 40 лева, а за три или повече - с 60 лева. Родителите на деца с увреждания имат право на още по-голямо намаление.
Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г., като ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.