Цистерните от злощастния инцидент в Хитрино са под охрана, инертизирирани с газообразен азот и абсолютно безопасни. Това съобщиха вчера от „Булмаркет Рейл Карго“ в отговор на публикации в социални мрежи и търсещи сензация сайтове, че те са едва ли не захвърлени без никакъв надзор на няколко километра от Русе, което е предпоставка за нов инцидент. Обезопасените цистерни се намират на площадка за временно съхранение, посочена от областния управител. Около тях ще бъдат поставени и ограждения за недопускане на външни неоторизирани лица, тъй като представляват веществени доказателства, уточняват от компанията.
Ето и цялото писмо:
„Във връзка с направени публикации в социалните мрежи по време на новогодишните празници за съдбата на цистерните от трагичния жп инцидент на гара Хитрино и едва ли не внушаване на „захвърляне, безстопанственост и безхаберие на опасни цистерни“ и последвали въпроси от ваша страна към мениджмънта на „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД от ръководството на дружеството заявяваме следното:
След намесата на екипа от газови инженери и оператори от фирма „Булмаркет ДМ“ ООД и първоначално обезопасяване на цистерните на мястото на самия инцидент, по нареждане на ръководителя на кризисния щаб и с одобрението на областния управител на област Шумен, бе взето решение за изправяне, натоварване и транспортиране на дерайлиралите цистерни до каменна кариера „Златна нива“ в близост до село Хитрино, където на 27.12.2016 г. започна тяхното ОКОНЧАТЕЛНО обезопасяване. Процедурата включваше освобождаване на остатъчното налягане от цистерните, което след първоначалното такова бе 2-3 атмосфери, и бяха предприети стъпки по инертизиране на средата с газообразен азот. След неколкократно инертизиране същите бяха обезопасени и започна тяхното транспортиране до място на отговорно пазене, съгласно възлагателно постановление на Окръжна прокуратура-Шумен от 27.12.2016.
 Съгласно заповед на областен управител на област Шумен, на фирмата бе даден срок за извеждане на цистерните от границите на областта, като бяха пренебрегнати всички наши искания за нормален технологичен срок за инертизиране и натоварване, което наложи работа при изключително тежки метеорологични условия.
С помощта на областния управител на област Русе, бяха прегледани няколко площадки за временно съхранение на обезопасените цистерни като веществени доказателства и като най-удачен ни бе посочен теренът, на който са разтоварени.   
От момента на разтоварване на първата цистерна бе организирана и тяхната охрана от лицензирана охранителна фирма. Днес до края на деня ще бъдат поставени ограждения за недопускане на външни неоторизирани лица в близост до цистерните, тъй като същите представляват веществени доказателства. 
Осъзнаваме интереса върху тези цистерни и случилото се и искаме да ви уверим, че към настоящия момент ЦИСТЕРНИТЕ СА ИНЕРТИЗИРАНИ, АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНИ, налягането в тях е атмосферното - 1 атмосфера, и представляват метален скрап, противно на всички опити в някои медии и социални мрежи за манипулация на общественото мнение и създаване на напрежение и негативни усещания.  
До момента фирмата е извършила изключително много дейности, възложени от Кризисния щаб за ликвидиране последствията от тежката жп авария, като източване, изправяне, преместване и обезопасяване на цистерните!
„Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на разследващите органи за изясняването на причините за голямата трагедия“.