Шофорът на камиона, в който бяха открити 48 нелегални от Ирак, остава в ареста. Това реши Русенският районен съд, въпреки че 42-годишният Никола Николов и 43-годишният му спътник Димитър Генадиев до последно твърдяха, че не са знаели, че вместо шоколадови дражета са возили хора - мъже, жени и деца.
Чужденците, сред които има 15 деца, са били изложени на голяма опасност, притискани и от липсата на място в тясната каросерия, и от сковаващия студ, посочи прокуратурата и подчерта, че има реална опасност шофьорът и спътникът му да се укрият или да избягат в чужбина, ако бъдат освободени от ареста, тъй като са действали умишлено по добре отработена схема. Това мнение бе изцяло споделено от съда.
Николов е професионален шофор от 16 години с опит в международните превози. Пред съда той заяви, че работи на трудов договор за пловдивска фирма, но от 3 месеца нямало работа за него. За последния курс му се обадил колега. Задачата била да отиде до София, да вземе въпросния камион и да го закара до определен паркинг в Унгария. Уговорката била по пътя да поддържат телефонна връзка и Николов да получи за услугата 500 лева. Той пък предложил на приятеля си Димитър Генадиев да го придружи до Румъния, взел автобус до София и приел камиона с „шоколади“ със съответната пломба и с всички необходими документи. Установил, че тахографът на камиона е повреден, но въпреки това тръгнал на път.
И двамата задържани бяха категорични, че не са знаели, че превозват хора.
Димитър Генадиев работел като електричар в Германия и побучавал 2000 евро заплата. Дошъл си в България за празниците при съпругата и децата и дори имал билет за връщане в Германия на 11 януари. Нямал шофорска книжка и приел да се поразходи до Румъния с Никола, който му бил кум.
И двамата твърдяха, че видели за първи път злощастния камион, когато вземали ключовете от непознат българин и не са спирали никъде от София до Русе. А когато на Дунав мост се оказало, че сред товара им са и 48 души на ръба на оцеляването, изненадата им била огромна.
Съвсем различни са показанията на разпитаните иракчани. Всички те твърдят, че по пътя камионът е спирал няколко пъти, за да се проветри каросерията и да си поемат глътка чист въздух.
Вчера процесите по случая вървяха в две зали. В едната се гледаха мерките за неотклонение на Николов и Генадиев, а в другата съдебен състав одобряваше наказанията, за които нелегалните иракчани се бяха споразумели с прокуратурата. Днес ще стане ясно колко от тях са признали вината си и какви са присъдите им. Тъй като това е първи сблъсък на нарушителите със закона у нас, те ще бъдат условни.