Модерен малък катамаран се очаква да пристигне в Русе до края на месеца, за да замени построения през 1979 година хидрографски кораб на АППД „Вит“. 
Плавателният съд се строи във варненската корабостроителница. Той тежи 83 тона, дължината му е 24 метра, широк е 7,3 метра и гази 1,30 метра, което му дава възможност да оформя нов фарватер при ниски води на Дунав. Катамаранът е боядисан, направени са последните облицовки по вътрешната му част, а на 7 януари ще бъде спуснат на вода за швартови и ходови изпитания, каза вчера за Утро“ изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. Ако климатичните условия позволят, веднага след изпитанията корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца. След това през канала Черна вода той ще достигне до Дунав, а до края на месеца и до Русе.
Стойността на кораба е 6 млн. лева и е финансиран по ОП „Транспорт“ за програмния период 2014-2020 година, тъй като изграждането му закъсня заради процедури по обжалване. Специализираната лазерна система на плавателния съд позволява да се сканира речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му, да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете, островите и на хидротехническите съоръжения. Така ще се осигури по-добра навигация по реката в нашия участък и по-безопасно корабоплаване, уточни кап.Цонев. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, трима от които ще работят със специализираното оборудване.