48 граждани на Ирак са открити на Дунав мост почти задушени в малък камион „Мерцедес Атего“ на пловдивска фирма при опит да бъдат изведени нелегално от страната. След като е установено, че в каросерията има завишени стайности да въглероден двуокис, пломбата е махната и от вътре се извадени премръзнали, гладни и жадни 16 деца, едно петмесечно бебе, 9 жени и 22 мъже.
На 30 декември в 19.20 часа на изходното трасе за леките автомобили на граничния пункт спрял малък камион. Двамата шофьори от Пловдив Н.Д., на 42 г., и една година по-възрастният Д.И., показали документите, според които превозвали шоколадови бонбони за Унгария. Униформените обаче проверили с газ-анализатор запечатаната каросерия и установили, че при нормална стойност на въглеродния двуокис от 0.3 уредът отчита 300. Веднага след това е извършена проверка с детектор за сърдечен ритъм, който реагирал положително. Тогава пломбата за транзитен товар е счупена и при отваряне на вратите на каросерията се видяло, че няма никакви шоколадови бонбони, а хора, които лежат на пода. Те са извадени полузадушени от вдишаните отработени газове от ауспуха. Още при първите разпити станало ясно, че са от Ирак и имат съвсем редовни регистрации в Държавната агенция за бежанци. 
Първоначално двамата шофьори твърдели, че не знаят за мигрантите в камиона, но не успели да дадат смислено обяснение защо по документи камионът превозва шоколадови изделия, а вътре има бежанци. Двамата са вкарани в ареста на Гранична полиция в Русе заедно с 22-та иракчани. Жените и децата са настанени в приюта „Добрият самарянин“ и в помещение на БЧК.
Разпитите на водачите Н.Д. и Д.И. сочат, че те са тръгнали на своя глава с фирмения камион за Унгария, за да откарат до там бежанците срещу заплащане от средно по 2000 евро на човек. Половината пари били дадени авансово, останалата част щяла да им бъде изплатена в Унгария. За да могат да минат безпрепятствено през Дунав мост, те избрали времето, когато граничарите от дневната смяна предават дежурството на колегите си от нощната. А тъй като камионът им е до 12 тона, Н.Д. и Д.И. не са се наредили на опашката за тирове, а са тръгнали по трасето за леките коли. В крайна сметка обаче сметките им излезли криви и сега те отиват на съд за каналджийство. Имигрантите също ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка.