Уилям Саличе - създателят на шоколадовото яйце Kinder, е починал снощи на 83 години в северната италианска провинция Павия, съобщи създадената от него фондацията за младежи "Оцвети живота си", цитирана от Франс прес.

Саличе влиза в компанията Ferrero през 1960 година и става дясната ръка на собственика-визионер Микеле Фереро, бащата на емблематичния течен шоколад Nutella, който почина през 2015 година.

През 70-те години компанията се опитва да намери начин да поддържа актуалността на шоколадовите яйца и след Великден, тъй като пресите бездействат през по-голяма част от годината.

Така се ражда яйцето Kinder Surprise - в млечно-шоколадова черупка има пластмасова капсула с малки парченца, от които се сглобява играчка.

Успехът е незабавен и дълготраен - Ferrero продава милиарди яйца Kinder за над 40 години и всеки месец произвежда продукция, достатъчна да покрие всичките 400 000 квадратни метра площ на огромния площад Макропласа в мексиканския град Монтерей.

Изобретателят бе Фереро, аз бях само материален изпълнител, повтаряше Саличе, който след това помогна в разработването на много други продукти като Ferrero Rocher и Pocket Coffee.

Саличе се пенсионира през 2007 година с бонус от 400 000 евро. Той даде тези пари за създаването на фондацията "Оцвети живота си" - лагер на италианското крайбрежие, където младежи на възраст 13-18 години могат да развиват таланта си, според италианската преса.

Огромният успех на яйцето Kinder е съпътствано с много драми, като смъртта през януари в Тулуза на момиченце на три години и половина, което се задавило с малката играчка. След разследване съдът оправда Фереро.

Същевременно яйцата Kinder са забранени в САЩ заради закон от 1938 година, който не позволява да се слагат предмети в храните, а от тази година и в Чили заради закон, борещ се със затлъстяването.