Шумен скандал избухна вчера в Университетската болница между ръководството, проверяващи от здравната каса и екип на тв предаването „Господари на ефира“. Поводът за разправията е, че сутринта директорът на касата Калоян Копчев и телевизионният екип влизат в Хирургическия блок и въпреки съпротивата на охраната се качват в отделението по физикална и рехабилитационна медицина, където служители от РЗОК извършват проверка. 
На място са извикани изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов и зам.-председателят на директорския борд д-р Йосиф Новаков. Заедно с охраната те успяват да накарат Калоян Копчев и тв пратениците да напуснат Хирургическия блок. Според разпространената от болницата информация по време на скандала Копчев е бил във „видимо нетрезво състояние“, а поведението му е било „грубо, арогантно и несъответстващо на заеманата от него длъжност“. 
Създалата се ситуация в лечебното заведение е довела до напрежение и нарушаване на реда и спокойствието на пациентите. Поради това ръководството на болницата е изпратило сигнал до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, до министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов и до Районна прокуратура относно нарушаване правилата за извършване на проверки от длъжностни лица в РЗОК и на конституционните права на гражданите.
„Не съм бил в нетрезво състояние и ще съдя ръководството на болницата за клевета“, каза вчера за „Утро“ Калоян Копчев. 
Независимо че съм в отпуск, имам право да контролирам подчинените си, които проверяват Хирургическия блок от 27 декември. Тяхната работа трябва да приключи утре /днес - б.р./. Проверките са внезапни, тъй като по празниците често се случва началниците на отделенията да пускат в домашен отпуск пациенти и в същото време да ги водят на лечение и да получават за тях пари от касата, посочи Копчев.
По думите му идването на екипа на „Господари на ефира“ не е било свързано с тези проверки.
Действително бях уведомен, че екип на „Господари на ефира“ ще присъства на някоя от проверките, но не знаех кога точно ще се случи това. Вероятно камерите са уплашили управата на УМБАЛ и тя реагира така остро срещу мен и екипа, предположи Калоян Копчев.
„Екипът на „Господари на ефира“ не е искал разрешение от мен да влезе в Хирургическия блок и да снима безразборно по отделенията, където има проверяващи на здравната каса. Освен това от вчера е обявена опасност от разпространение на грип и не може външни лица да се разхождат около пациентите и да пренасят зарази“, каза д-р Иван Стоянов.