Руски военни самолети бомбардираха за първи път джихадистки цели около град Ал Баб в Сирия, който е контролиран от групировката „Ислямска държава“ (ИД). Населеното място е обградено от турски части в рамките на операцията на Анкара „Щитът на Ефрат“.

Турската информационна агенция „Доган“, позовавайки се на военни източници, съобщи, че въздушните удари са били извършени в сряда. Съобщението беше публикувано, след като по-рано днес стана ясно, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в цяла Сирия, договорено с помощта на Турция и Русия.

Към момента няма официално потвърждение за извършването на операцията, като агенцията не уточнява дали действията на Русия са координирани с Турция.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за човешки права „удари, за които се предполага, че са руски“ са били извършени в Ал Баб през последните два дни „в подкрепа на турската операция“ тям.

От четири месеца турската армия води кампания срещу „Ислямска държава“ на сирийска територия. Операциите на Анкара по поемане на контрола в Ал Баб обаче бяха посрещнати със съпротива от ИД в региона