Няма спор, даже и да има драми - колективните спортове провокират най-голям интерес. Така е било и ще бъде. 
Ако оставим настрани и отчасти националните отбори по волейбол, отборните игри вървят към дъното. Русе е част от тази тенденция. Изключение и единственият по-светъл лъч е футболният „Дунав“. Този тим влезе с характер в Първа лига, направи добри игри, затова и феновете не го оставиха сам в митарствата му до стадиона в Разград. 
Най-хубавото е, че огънят продължава да се разгаря и че за първи път от дълги години този клуб може би няма да е със съдбата на еднодневка. Така поне изглежда, ако се съди по силно обнадеждаващата като идея и изпълнение школа „Дракончета“. Идеологът е клубният президент д-р Симеон Симеонов, а тя обхваща над 1000 деца, някои, както се казва, проходили едва вчера. В школата работят млади и амбициозни треньори. Някои от тях като Мартин Цирков пътуваха дори до Англия, за да пият от живата вода на британския опит. 
ФК „Дунав“ има състави във всички възрастови групи. Отборът до 15 години дори зимува на върха като участник в първенството на Североизточната лига „Елит“. В конкуренцията на варненските клубове и „Лудогорец“. 
Други детски тимове спечелиха международни турнири. За последно в Румъния го направиха отборите на Мариян Тодоров и Мартин Друмев. Да, юношите младша и старша възраст не стигнаха кой знае колко далеч в турнира за купата на БФС, но резултатите им в някои мачове бяха окуражаващи. 
Генералната цел е ясна - ФК „Дунав“ да създаде генерации от свои талантливи момчета, готови един ден да бъдат титуляри в мъжкия отбор. Защото повечето основни футболисти в първия тим сега са извън Русе. Погледнете историята им обаче - това са играчи, дошли със статут на свободни агенти. Бомбастични покупки няма. Бюджетът е еди-какъв си и трябва да бъде удържан до стотинка.
Друго е като в „Берое“, където държавна фирма пазарува футболисти на поразия. Картинката с „Верея“, „Черно море“, ЦСКА, „Левски“ също е ясна, за да стигнем дори до „Локомотив“ /Горна Оряховица/ - клуб-загадка с източниците си на финансирането. За „Лудогорец“ просто не си струва да се говори. Това е клуб от друга за нашия стандарт планета.  
„Дунав“ играе на този неравностоен терен със само двама футболисти от чужбина - Давронов и Джалилов. Единият дори стои повече на пейката. Затова е и най-българският отбор в българския футбол. Затова и временната му позиция в Топ 6 е героизъм. Къде на мускули и себераздаване, къде с проблясъци на водещите играчи позицията на отбора е повече от престижна.  
Само че надпрепускането с богатите клубове през пролетта, когато на игрището ще се намесят и други фактори по български /както през последните есенни кръгове/, ще е убийствена и изтощителна битка. Тази битка може да бъде спечелена само със здрави нерви, спокойстви, търпение и ... вярна публиката! 
Да, с публиката. От нея се иска само едно - да бъде на стадиона /дай боже на Градския в Русе/, да купува билетчета и така да помага на отбора в борбата му с акулите. Ще бъде знаменателен прецедент, ако „Дунав“ стане първият български клуб, чийто бюджет се формира до голяма степен с левчетата на феновете. Съдейки по приливната вълна от сини шалчета за някои мачове на отбора в Разград, тази мисия не изглежда научна фантастика.  
Ако този изключително важен фронт бъде удържан, ще се спечели ценно и златно време до дните, когато момчетата от школата и онези така запалени „Дракончета“ ще се преливат от една възрастова група в друга и ще започнат да спират погледите на треньорите от първия отбор.
Да не бъдем наивни - ще са нужни години. Две, три, четири, пет - толкова, колкото трябват. Ще е нужно огромно търпение, внимателна и професионална работа. 
А магията е налице - трябва да се види как дечица от школата, облечени от глава до пети в клубните екипи, развяват светлосините знамена на „Лудогорец Арена“ и скандират до премала имената на батковците. Така се възпитава клубна любов, съпричастие към кауза, вяра, надежда и амбиция, че самите те ще са на този терен във фокуса на прожекторите.
„Дунав“ е най-българският клуб в българския футбол и по всички изглежда, че с тази си не неблагодарна орис ще трябва да отстоява името си в следващите сезони. Зад него са момчетата от школите.