България да възприеме практиката на редица държави в Европа, според която ако човек не се прегледа по организираните профилактични прегледи за различни онкозаболявания и след това се окаже, че страда от такова, да плаща напълно лечението си. Това предлага управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров, подчертавайки, че тук идеята не е да се събират пари от хората, а да бъдат убедени във важността на превенцията, която спасява живот. 
В момента в Онкодиспансера са регистрирани 19 000 болни, като новорегистрираните са 886. Броят им може би щеше да бъде по-малък, ако съгражданите ни посещаваха профилактичните прегледи, които ние организираме за различните онкозаболявания, посочи управителят на КОЦ. И уточни, че по време на безплатните кампании през миналата година са се прегледали едва 150 русенци. 
През изтичащата година в региона се наблюдава леко повишаване на онкологичните заболявания, съобщи д-р Камен Кожухаров. Това се дължи на застаряването на населението, но за сметка на това преживяемостта на онкоболните пациенти нараства благодарение на новите терапии и препарати за лечение, уточни д-р Кожухаров.  
При жените има завишение на рака на белия дроб, но водещ си остава ракът на гърдата, без тенденция на повишаване. За съжаление обаче боледуват все по-млади жени. Според д-р Кожухаров това се дължи на използваната козметика и химичните препарати за миене на съдове и почистване на домовете.
При мъжете на първо място е карценомът на белия дроб, което се дължи на тютюнопушене и по-трудните условия на труд, при които те работят. Данните обаче показват, че това заболяване върви надолу. Завишение има при рака на простатата и на дебелото черво, което се обяснява със застаряването на населението. Така 70% от 70-годишните мъже са болни от рак на простата, при 80-годишните болните са 80%, на 90 години болестта обхваща 90% от мъжете, а на 100 години заболеваемостта е 100 на сто.