Къртицата в Първо РПУ Ваньо Д., който  бе арестуван за осведомяване на наркогрупа за предстоящи полицейски акции срещу разпространението на дрога в Русе и тримата заловени пласьори остават в ареста, постанови състав на Апелативния съд. Това стана ясно, след като четиримата пуснаха жалба срещу решението на Окръжния съд за постоянен арест, но по-горната съдебна инстанция не уважи исканията им за по-леки мерки за неотклонение.
Мартин И., Ивайло Й. и Павлин И. са обвиняеми в държане на наркотици с цел  разпространение. Ваньо Д. е уличен, че е придобил информация за провежданите акции срещу разпространителите на дрога и я е съобщавал на Мартин. По повдигнатите им обвинения наказанията са от 2 до 8 години затвор, поради което съществува реална опасност четиримата да се укрият или да извършат друго престъпление са аргументите на магистратите.
Криминалистът в Първо РПУ Ваньо Д., който 19 години е работил като антимафиот в областната дирекция на МВР, бе арестуван на 16 декември след специализирана акция за залавянето на наркодилъри в Русе. В нея участваха служители от Криминална полиция, дирекция „Вътрешна сигурност“, криминалисти и униформени от двете управления в Русе. В рамките на операцията беше задържан Мартин И., на 34 г., в чиято кола бяха намерени 500 г марихуана, електронна везна и над 3000 лева, а в дома му още 120 грама марихуана, таблети екстази, два газови пистолета и патрони. Арестувани бяха още 32-годишният Павлин И. и по-младият с година Ивайло Й. При обиск в домовете им бяха открити и иззети над 200 г марихуана, таблети екстази, амфетамин и електронни везни. Към компанията тогава се присъедини и 35-годишния Мариян И., в чиято кола са намерени 200 г марихуана и 3 г хероин. Четиримата веднага бяха задържани за 72 часа с разпореждане на прокуратурата.
Именно те при разпитите са издали къртицата от Първо РПУ, като твърдели, че Ваньо Д. редовно ги информирал чрез Мартин за подготвяни операции и местата, където униформените ще ударят. Тяхната информация потвърдила съществуващите съмнения в ОДМВР, че има теч на секретна информация, за който вече бил заподозрян Ваньо Д.
В петък 16 декември наобед той е арестуван от „Вътрешна сигурност“, след като бил извикан за справка в Областната дирекция на МВР.