Талал Ранкуси – бивш майстор готвач в Дамаск, се е заел да осигури на настанени в бежански лагер в Гърция сирийци и кюрди автентичен вкус на ястия, с които са свикнали.

Благодарение на средства, дарени от американка, той отваря „Кафе Риц” – игра на думи с наименованието на бежанския лагер Рицона, разположен на час път северно от Атина.

„Кафе Риц” предлага алтернативна кухня, за да подпомогне подобряването на храната в лагера със 700 бежанци, много от които – деца. Предимство имат традиционни рецепти: кебап, салата фатуш, ориз маклуба или муамара, предястие от печени чушки.

Повечето гръцки бежански лагери са в стари казарми и с храна ги снабдяват фирми, наети от военните. Затова два пъти седмично Талал приготвя нещо съвсем различно от всекидневната дажби в Рицона.

Опитваме се да убедим снабдителите да разнообразяват менютата, например да има питки вместо бял хляб. Защото понякога до 200 доставени порции остават недокоснати.

Разположено в стара сграда в лагера, „Кафе Риц” прилича на камион за превоз на храна, но без колела, а по стените е пълно с посуда и прибори за хранене.

На дълга пейка в средата на помещението Талал, подпомаган от доброволци, приготвя ястията си.

Печката е газова, а водата се носи отвън, защото в „Кафе Риц” няма течаща вода.

Благодетелка на тази инициатива е американката Каролин Рокафелоу, която е доволна, че в околните магазини може да се снабди с месо „халал”. Пет пъти в седмицата тя осигурява продукти и подправки: кардамон, канела, джинджифил и червен пипер. Заедно с няколко помощници ходи до близкия остров Евиа и натоварва микробус с продукти за „Кафе Риц” и отделно месо и зеленчуци за семейства, които искат да си готвят сами. За подправки като смрадлика, Рокафелоу пътува 60 км. до Атина. Американката казва, че така помага не само на бежанците, но и на гърците, а нейните средства се попълват и от приятели.

„Организираме си и празници. Важно е човек да се смее, да вярва, че всичко това ще отмине”, казва Рокафелоу, наричана от бежанците „Госпожа Шарба” (госпожа Супа). Седмичният бюджет на „Кафе Риц” е между 3 и 5000 евро. Рокафелоу има 30-годишна кариера като инвестиционен банкер, 2 десетилетия от която са за „Креди сюис”

41-годишният Талал има 20-годишен опит и е бил ключова фигура в „Бавабет ал Димашк” („Портата на Дамаск”) признат за най-големия ресторант в света, защото разполага с 6000 места и е вписан в „Гинес”. Но през февруари напуска Сирия и пристига в Гърция с трите си деца след кошмарно плаване при проливен дъжд в пластмасова лодка в Егейско море.

Засега без успех е искал убежище в Германия Холандия и Франция.

Днес обаче, смята, че няма проблем да работи в гръцки ресторант, защото „това му е работата”.