Папа Франциск призова хората да помислят за децата, които страдат, съобщиха италианските електронни издания.

Традиционната среднощна рождествена меса в базиликата Свети Петър във Ватикана започна с изпълнение на химна "Глория" от хора на Сикстинската капела, а после папата влезе, съпътстван от кардинали и бе посрещнат от деца от различни националности и дошли от целия свят.

По време на литургията статуята на Младенеца беше пренесена по традиция от храма до яслите в огромната възстановка на сцената на Рождество Христово на площад Свети Петър.

Фигурата на Младенеца беше носена от членове на ватиканската жандармерия и от пожарникари в знак на благодарност за помощта, която те оказаха на хората, пострадали от катастрофалните земетресения в Централна Италия.

"Всяко дете, което се ражда, ни задава въпроси", каза папата на множеството събрало се в базиликата.

"Нека откликнем на призива на Младенеца в яслите, нека откликнем също на призива на децата, които днес не спят в люлките си, които не усещат ласката на майчината и бащината любов, а се намират в "ужасяващите ясли на достойнството" - в подземните убежища, в които се крият от бомбите, по тротоарите на някой голям град, на дъното на претъпкана с мигранти лодка", каза Франциск.

"Нека да откликнем на призива на децата, на които не им позволяват да се родят, на децата, които плачат, защото няма кой да засити глада им, на децата, които не държат в ръка играчки, а оръжия", добави папата.

Папата призова още хората да оставят ефимерните илюзии и да се посветят на онова, което е съществено.

Той припомни, че Бог е в онези, които са най-крехки, като например децата, станали жертви на войните, на миграцията, на бедността, на глада, на изоставянето, на абортите. 

В проповедта си Франциск припомни, че Исус се е родил отхвърлен от някои, а други са посрещнали с безразличие раждането му. 

"Днес подобно безразличие също се наблюдава, когато хората са загрижени за коледните подаръци, но остават безучастни към съдбата на отхвърлените, когато светлините на търговията хвърлят сянка върху божията светлина", каза главата на Римокатолическата църква.